Архива

Вучић: Највећа помоћ жртвама – да правду не тражимо селективно

01.06.2018.
Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас на отварању конференције поводом покретања трогодишњег пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији“ да су жртве често онемогућене да захтевају правду и поручио да је зато наш посао да то урадимо уместо њих...
Вучић: Највећа помоћ жртвама – да правду не тражимо селективно
Вучић: Највећа помоћ жртвама – да правду не тражимо селективно
Вучић: Највећа помоћ жртвама – да правду не тражимо селективно
Вучић: Највећа помоћ жртвама – да правду не тражимо селективно
Вучић: Највећа помоћ жртвама – да правду не тражимо селективно

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас на отварању конференције поводом покретања трогодишњег пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији“ да су жртве често онемогућене да захтевају правду и поручио да је зато наш посао да то урадимо уместо њих.

„Највећа помоћ коју можемо да пружимо свим жртвама је да правду не тражимо селективно. Србија мора да има јасну политику у овој области у складу са европском праксом, као и функционалне механизме деловања за њено спровођење“, истакао је Вучић.

Према његовим речима, често не само жртве, него и њихово ближе и даље окружење, још дуго трпе последице злочина.

„Има нарочито гнусних и тешких кривичних дела због којих се читаво друштво осећа изневереним, повређеним, због којих се у људима појави сумња у погледу исправног функционисања система владавина права. Наша је дужност да се боримо да се то промени и да створимо систем који ће правду и жртве да штити“, истакао је Вучић.

Председник је нагласио да владавина права није коначно достигнуће, већ да је она стална обавеза.

„Правда не сме да постоји само у судовима, она мора да буде део читавог система. Веома је тешко постићи правду, учиниоцу злочина изрећи праву казну и омогућити каснију рехабилитацију, а жртви задовољење правде и повраћај у стање пре злочина“, рекао је Вучић и додао да морамо и можемо да учинимо све како би заштита жртава, сведока и свих других учесника у кривичном поступку била сигурнија, бржа и стандардизована.

Председник је истакао да у заштити жртава нема места импровизацији и сналажењу од случаја до случаја, посебно када је реч о рањивим групама становништва и деци.

Вучић се захвалио Европској унији која је обезбедила новац за реализацију овог пројекта као и Мисији ОЕБС-а на подршци у његовој реализацији.

Директор полиције Владимир Ребић истакао је да је Министарство унутрашњих послова препознало значај овог пројекта чији ће резултати довести до системског решења које ће учесницима у кривичном поступку омогућити адекватну и правовремену заштиту током истраге и суђења.

„Држава и њене институције су гарант обезбеђења истих права и једнаких шанси за безбедан и сигуран живот свих грађана. Овај пројекат који као држава спроводимo са нашим партнерима из Европске уније и Организације за европску безбедност и сарадњу даће значајан допринос у постизању нашег, не само државног, већ и друштвеног циља, а то је ефикасна заштита и права свих учесника у кривичном поступку“, нагласио је директор полиције.

Према његовим речима, један од најважнијих задатака је промена перцепције грађана у Србији у погледу постојања институционалне помоћи у служби за подршку жртвама и сведоцима у Србији.

„У оквиру својих надлежности, а у циљу што бољег информисања како жртава и сведока тако и шире јавности, учествоваћемо у кампањи како би јавност упознали са правцима развоја система подршке жртвама и сведоцима, као и о алатима и каналима комуникације у овом процесу“, рекао је директор Ребић.

Министарка правде Нела Кубуровић захвалила се на дугогодишњој подршци делегације Европске уније и ОЕБС-у када је реч о унапређењу положаја жртава и сведока у кривичном поступку, као и другим међународни партнерима као што су Светска банка и УНИЦЕФ.

Говорећи о пројекту, шеф делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици је рекао да се ради о питању које утиче на свакодневни живот обичних људи, али и о питању важном за европске интеграције Србије.

„Уверени смо да ће Србија учинити све како би постигла резултате“, закључио је Фабрици.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац оценила је да је овај пројекат важан за систематско унапређења положаја оштећених и сведока чија права морају бити остварена у пракси на адекватан и ефикасан начин уз разумевање њихових потреба и положаја.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да је данашњи догађај само иницијални корак у трогодишњем пројекту Мисије и партнера из Републике Србије, државних институција и читавог друштва, који је омогућен донацијом Европске уније.