Архива

Стефановић: На превенцији и борби против високотехнолошког криминала мора се радити системски и у партнерству са одговорним субјектима

20.09.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас на отварању Конференције о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности „Повежи се сигурно!“ да се на превенцији и борби против свих облика овог вида криминала и унапређењу информационе безбедности свих грађана, мора радити системски и у партнерству са свим одговорним субјектима у јавном и приватном сектору...
Стефановић: На превенцији и борби против високотехнолошког криминала мора се радити системски и у партнерству са одговорним субјектима
Стефановић: На превенцији и борби против високотехнолошког криминала мора се радити системски и у партнерству са одговорним субјектима
Стефановић: На превенцији и борби против високотехнолошког криминала мора се радити системски и у партнерству са одговорним субјектима
Стефановић: На превенцији и борби против високотехнолошког криминала мора се радити системски и у партнерству са одговорним субјектима
Стефановић: На превенцији и борби против високотехнолошког криминала мора се радити системски и у партнерству са одговорним субјектима
Стефановић: На превенцији и борби против високотехнолошког криминала мора се радити системски и у партнерству са одговорним субјектима

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас на отварању Конференције о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности „Повежи се сигурно!“ да се на превенцији и борби против свих облика овог вида криминала и унапређењу информационе безбедности свих грађана, мора радити системски и у партнерству са свим одговорним субјектима у јавном и приватном сектору.

Стефановић је истакао да су се, поред позитивних, хуманих и образовних вредности, на интернет преселили криминал, насиље, тероризам, дечја порнографија, преваре, прање новца, ширење лажних вести, угрожавање људских права и слобода, компромитовање личних података грађана и пословних података компанија.

„Рачунар је постао средство за извршење кривичних дела, а бројне интернет апликације постале су омиљено средство за комуникацију и размену информација свих организованих криминалних група“, упозорио је Стефановић.

Министар је оценио да су се све полицијске службе у свету нашле пред једним од највећих изазова у овом веку - да се на ефикасан начин супротставе високотехнолошком криминалу, али и свим другим облицима криминала где се рачунари или рачунарске мреже појављују као средство за извршење кривичних дела.

„Овај изазов није заобишао ни Србију“, рекао је Стефановић  и додао да су за успех борбе против високотехнолошког криминала, поред припадника Министарства унутрашњих послова, потребни сви расположиви партнери из међународне заједнице, приватног сектора и цивилног друштва.

Само тако, како је рекао, сви заједно, можемо унапредити информациону безбедност грађана Србије.

Говорећи о резултатима Одељења за борбу против високотехнолошког криминала, остварених у претходних неколико година, Стефановић је истакао да су они показали како се ефикасно супротставља овој врсти криминала.

„Током 2018. године до данас поднето је 77 кривичних пријава против 82 лица, док је за претходних 10 година, од свог оснивања, Одељење за борбу против високотехнолошког криминала поднело чак 881 кривичну пријаву против 1.096 лица“, прецизирао је Стефановић.

У оквиру сталне оперативне акције на сузбијању експлоатације малолетних лица у порнографске сврхе путем интернета „Армагедон“, како је навео министар, до сада је поднета 191 кривична пријава и ухапшено је 168 лица.

Стефановић је истакао да су припадници Министарства унутрашњих послова, са међународним партнерима, учествовали ове године у неким од највећих акција у борби против високотехнолошког криминала, које су обележиле глобалну решеност да се стане на пут овом криминалном феномену – „Shadow Web“, „The Dark Overlord“ i „Webstresser“.

Министарство унутрашњих послова, како је навео, препознало је потребу за превенцијом и раном едукацијом најмлађих и од прошле школске године у све основне школе у Србији уведен је програм „Основи безбедности деце“ у оквиру кога је једна од најважнијих тема управо информациона безбедност и превенција насиља и злоупотреба на интернету.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић нагласила је да је дигитализација на врху листе приоритета Владе и прилика да се Србија модернизује и придружи реду развијених земаља Европе и света.

Како је рекла Брнабићева, дигитализација нашој привреди отвара могућности за глобалну конкурентност, значај и одржив раст, али да је јако важно да разумемо да поред свих прилика које нам пружа, она са собом носи и читав сет нових ризика са којима морамо бити спремни да се суочимо.

„Више од половине глобалне популације користи интернет, а Србија не заостаје за овом статистиком. Штета од високотехнолошког или сајбер-криминала је 600 милијарди долара годишње широм света и та сума је сваке године све већа“, рекла је председница Владе.

Она је указала да технологија изузетно брзо еволуира и да због тога морамо развијати наше способности како бисмо одговорили безбедносним изазовима које ове промене доносе.

„Србија је препознала претње и међу првима успоставила Посебно тужилаштво за борбу против високотехнолошког криминала и посебно одељење у МУП-у који се више од деценије баве овим питањима“, рекла је Брнабићева, нагласивши да је Министарство унутрашњих послова више пута добило признања за успешну међународну сарадњу у овој области.

Брнабићева је подсетила да МУП на дневном нивоу користи све уобичајене канале, посредством Интерпола, Европола и регионалних организација, а како је рекла, честа је и директна полицијска сарадња у заједничким међународним акцијама.

Председница Владе је посебно истакла спремност Србије да се суочи са бројним изазовима у области информационе безбедности и да борбу против вискотехнолошког криминала води заједно са водећим европским земљама.

Европски комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос истакао је да је питање сајбер безбедности важно за грађане, владе, економије и пословне људе, јер је свет све дигитализованији, па су и дигиталне политике о заштити сајбер простора све значајније.

„Ниједна земља или регион не могу сами. Сајбер безбедност је одговорност свих нас, компанија, влада, организација и сваког грађанина који има рачунар. Приступ борби против високотехнолошког криминала може бити само глобалног карактера, јер он не познаје границе“ рекао је Аврамопулос.
 
Он је упозорио да интернет мрежу користе различити криминалци, као и терористи, јер је лако починити сајбер злочин, а тешко их је открити и приписати некоме.

Аврамопулoс је додао и да извештај Европола указује да „даркнет“ остаје разлог за бригу, и указује на везу између сајбер криминала и тероризма, те да учесталост криминалних активности и све више инцидената на интернету, показују да су потребне нове мере заштите на том плану.

Европски комесар је навео да Србија, као партнeр на Балкану, учествује у заједничком пројекту ЕУ, који јача могућност власти да се бори против сајбер криминала.

„Готово 100 година после Првог светског рата, више се не боримо у рововима, све чешће се морамо борити са онима који на нови начин прете нашим демократијама. Морамо одржати корак и неопходно је да наставимо заједнички рад, како бисмо се ухватили у коштац са глобалним сајбер криминалом“, истакао је Аврамопулос.

На првој сесији „Високотехнолошки криминал и информациона безбедност“ говорили су министар унутрашњих послова Републике Турске Сулејман Сојлу, министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер, министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић и министар унутрашњих послова Македоније Оливер Спасовски.

Министар унутрашњих послова Сојлу истакао је да данашњи сајбер свет носи са собом бројне претње, а једна од највећих јесте давање легитимности злочину.

„Криминалци и даље настављају са својим пропагандним активностима, те у том смислу настојимо да остваримо интеграцију између дигиталног и физичког света, јер знате да чак иако имате неки виртуелни медиј злочин је стваран. То јесте нов феномен те треба да радимо координисано и да међусобно сарађујемо како бисмо спречили криминалце“, навео је Сојлу.

Министар унутрашњих послова Мађарске Пинтер истакао је да сајбер напади најчешће долазе из непознатог простора који се не могу идентификовати, али да је јако битно да се државе заједнички боре у изграђивању међународне мреже одбране.

 „Морамо истом брзином, ако не и брже, реаговати у оквиру наших граница, али и на међународном нивоу. Морамо да јачамо сарадњу да делимо знања и резултате које појединачно земље постигну у тој области. Заједнички наступ уме некад да буде и једини  пут против сајбер-криминала“, нагласио је Пинтер.

Министар унутрашњих послова Црне Горе Нухоџић прецизирао је да је црногорска полиција у претходне четири године поднела више од 57 кривичних пријава због почињених кривичних дела из области неовлашћеног упада у рачунарски систем, фалсификовања и злоупотребе кредитних картица, дечије порнографије, угрожавања сигурности, као и неовлашћеног прикупљања и употребе личних података.

„Грађани су пријавили и више од 84 преваре почињене уз помоћ информационих технологија“, додао је Нухоџић.

Министар унутрашњих послова Македоније Спасовски истакао је да је сајбер криминал међу најзначајнијим безбедносним претњама која се озбиљно третира са више аспеката.

„Министарство унутрашњих послова Македоније усмерено је ка развијању капацитета за обезбеђивање електронских доказа у циљу подршке свих истрага које се воде“, рекао је Спасовски.

Конференција о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности „Повежи се сигурно!“ биће настављена сутра  разменом искустава експерата у погледу значаја међународних операција и регионалне сарадње за борбу против овог вида криминала, као и јачања капацитета државних органа.