Архива

Стефановић: Држава ће наставити да улаже у побољшање материјалног статуса и услова рада полиције

09.11.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас у Сремској Каменици да сигурност и безбедност, без којих нема снажне државе, раста привреде и инвестиција, у највећој мери обезбеђују полицијски службеници и додао да ће држава наставити да улаже у побољшање материјалног статуса и услова рада полиције.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас у Сремској Каменици да сигурност и безбедност, без којих нема снажне државе, раста привреде и инвестиција, у највећој мери обезбеђују полицијски службеници и додао да ће држава наставити да улаже у побољшање материјалног статуса и услова рада полиције.

Министар Стефановић, који је у Центру за основну полицијску обуку присуствовао промоцији дипломаца Криминалистичко-полицијске академије и полазника 16. класе ЦОПО у полицајце приправнике, истакао je да је његова мисија и задатак да полицајци буду поштовани и да буду део елите нашег друштва, јер су то људи који ризикују свој живот да би се ми осећали безбедно и сигурно.

Министар је указао да се међу 214 нових припадника МУП-а, који су данас промовисани у полицајце приправнике, налазе и двојица младића који су током стажирања у Полицијској станици Стари Град, ван дужности, спречили разбојништво и задржали осумњиченог.

„Ти млади момци дали су инспирацију многима, показали су да имамо разлога да  верујемо и поштујемо све полицајце. Знам да ви то знате, али моја мисија је да то зна цела земља, мој задатак је да полицајци буду поштовани. Захвалан сам целој Влади и председнику Србије на подршци да обезбедимо станове по повољнијим условима за ове младе људе, добиће увек нову униформу, добиће добра возила и добру опрему“, истакао је Стефановић.

Министар је указао да је пратећи раније генерације увидео да умеју да покажу знање и умеће које су стекли на КПА и у ЦОПО.

„Без знања, сталног унапређивања вештина и напредовања не можете рећи да смо испунили задатак да полиција буде ефикаснија, обавештајно вођена и блиска свом народу“, истакао је Стефановић и додао је Министарство започело велику реформу у циљу приближавања полиције грађанима.

„Желим вам пуно успеха, здравља и среће на новим задацима и дужностима, да будете безбедни, да такође сигурност пружите свим људима са којима се сретнете“, рекао је Стефановић.

Декан Криминалистичко-полицијске академије Горан Бошковић истакао је да су образовање и обука два основна стуба полицијске професије.

„На нама је да на тим стубовима градимо нашу заједничку кућу, која ће омогућити новим генерацијама, официрима полиције и полазницима Центра да професионално и савесно обављају своје дужности“, рекао је Бошковић који се захвалио Министарству на снажној подршци и стратешкој опредељености за развој полицијске професије која се заснива на полицијском образовању.

Начелник Центра за основну полицијску обуку  Желимир Мрдаљ нагласио је да се наставни кадар Центра трудио да од полазника направи добар темељ, да понесу довољно знања и овладају вештинама до степена који је потребан за успешно савладавање све сложенијих захтева тешког и одговорног полицијског посла.

Он је будућим полицајцима приправницима поручио да се поштовање мучно стиче, да се не наслеђује као имање и да зато буду поштени, часни и искрени у свом односу према људима.

„Будите они који ће желети, хтети, бити вољни да нешто ураде за свој народ, јер један који хоће увек је јачи од двојице који морају. Поносни смо на вас. Од вас очекујем да будете одговорни, ефикасни, одлучни и дисциплиновани, али и да будете високо морални, толерантни, комуникативни, солидарни и хумани“, поручио је Мрдаљ.