Архива

Стефановић: Република Србија неће оставити саме жртве трговине људима и снажно ће прогонити оне који се баве овим кривичним делом

05.06.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас на отварању конференције поводом покретања пројекта „Од опасности до сигурности – унапређење заштите жртава трговине људима у Србији“, да Република Србија стоји уз жртве трговине људима, да их неће оставити саме и да ће се увек трудити да их заштити и да им помогне, као и да ће снажно прогонити оне који се баве овим кривичним делом...
Стефановић: Република Србија неће оставити саме жртве трговине људима и снажно ће прогонити оне који се баве овим кривичним делом
Стефановић: Република Србија неће оставити саме жртве трговине људима и снажно ће прогонити оне који се баве овим кривичним делом
Стефановић: Република Србија неће оставити саме жртве трговине људима и снажно ће прогонити оне који се баве овим кривичним делом

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да Република Србија стоји уз жртве трговине људима, да их неће оставити саме и да ће се увек трудити да их заштити и да им помогне, као и да ће снажно прогонити оне који се баве овим кривичним делом.

Стефановић је на отварању конференције поводом покретања пројекта „Од опасности до сигурности – унапређење заштите жртава трговине људима у Србији“, истакао да су припадници Министарства унутрашњих послова у првих пет месеци ове године били успешнији у откривању кривичних дела трговине људима.

Министар је прецизирао да је у првих пет месеци ове године идентификовано 12 жртава трговине људима, од којих је девет малолетно и додао да су од укупног броја идентификованих жртава деветоро били држављани Србије.

Стефановић је прецизирао да је полиција ове године поднела 11 кривичних пријава против 22 особе због кривичног дела трговине људима.

„У 2017. години идентификовано је 20 жртва трговине људима, од којих је 13 било малолетно. Свих 20 су били држављани наше земље. Полиција је током прошле године због кривичног дела трговине људима поднела кривичне пријаве против 24 особе“, рекао је Стефановић.
 
Према његовим речима у Србији, током мигрантске кризе, није забележен ниједан случај трговине људима везан за популацију миграната.

„То не значи да не треба да будемо опрезни. Видели смо да на миграторној рути постоје оваква кривична дела и да Србија може бити део у том ланцу. Зато морамо остати опрезни“, рекао је Стефановић.

Министар је нагласио да је за успешну борбу против овог кривичног дела неопходно да друштво схвати да је то реалан проблем који постоји и код нас и да је због његове комплексности потребна сарадња свих друштвених чинилаца.

„Циљ нам је да заједнички радимо на превенцији, да учимо грађане какве све опасности ово кривично дело носи, али и да му се снажно супротставимо, да појачамо патроле, обављамо константне превентивне акције и хапсимо све оне који се баве трговином људима“, истакао је Стефановић.

Према његовим речима, Министарство унутрашњих послова посебну пажњу посвећује превенцији и едукацији, посебно најмлађих.

„Од почетка школске године у оквиру предмета Основи безбедности деце, полицијски службеници у 1.226 основних школа одржали су 5.038 предавања на тему превенције и заштите деце од трговине људима, кроз које је прошло око 95.000 ученика“, прецизирао је Стефановић.

Министар је додао да је циљ да се најмлађима покаже да насиље, трговина људима и сви други облици криминалног деловања постоје у нашем друштву, али и да их научимо знању и вештинама како да се томе супротставе и да изградимо друштво које ће имати снажнији одговор на криминалне активности.

Стефановић је подсетио да су формирани посебни полицијски тимови у полицијским управама, како би се повећала ефикасност у откривању и процесирању трговине људима, да је успостављен Савет за борбу против трговине људима и усвојена Стратегија из те области 2017-2022. године.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић  рекао је да од укупног броја идентификованих жртава трговине људима у последњих пет година у Србији жене и девојке чине скоро 60 одсто.

Према његовим речима, сексуално ропство је доминантан облик експлоатције, уз радну експлоатацију, нелегално усвојење, принуду на вршење кривичних дела, принуда на просијачење. У великом броју случајева, како је навео, трговци људима су сродници, блиске особе или познаници жртве.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кајл Скат рекао је да је трговина људима злочин који не познаје границе и може се наћи и у деловима света где га најмање очекујете, па и у САД.

Према његовим речима, САД је 2000. године усвојила Закон о заштити жртава трговине људима, као први свеобухватни акт који омогућава троструки приступ проблему - превенцију, заштиту и кривично гоњење,  што је, како је навео, приступ за који се залажу свуда у свету.