Архива

Стефановић: Сарадња полиција у борби против криминала нема алтернативу

17.04.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас, у Аустрији, на заједничкој конференцији са савезним министром унутрашњих послова Аустрије Хербертом Кикелом и директором Савезне криминалистичке полиције те земље Францом Лангом, да сарадња полиција у борби против организованог и свих других видова криминала нема алтернативу, што су показали и резултати заједничких акција остварени у претходним годинама…
Стефановић: Сарадња полиција у борби против криминала нема алтернативу
Стефановић: Сарадња полиција у борби против криминала нема алтернативу
Стефановић: Сарадња полиција у борби против криминала нема алтернативу
Стефановић: Сарадња полиција у борби против криминала нема алтернативу
Стефановић: Сарадња полиција у борби против криминала нема алтернативу
Стефановић: Сарадња полиција у борби против криминала нема алтернативу

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас у Аустрији да сарадња полиција у борби против организованог и свих других видова криминала нема алтернативу, што су показали и резултати заједничких акција остварени у претходним годинама.  

Стефановић је на заједничкој конференцији са савезним министром унутрашњих послова Аустрије Хербертом Кикелом и директором Савезне криминалистичке полиције те земље Францом Лангом, истакао да је сарадња српске и аустријске полиције у претходним годинама била веома успешна и да је резултирала конкретним акцијама заплене наркотика и хапшењима многих припадника организованих криминалних група.

„Наше две полиције намеравају да сарађују врло интензивно и у будућности у свему ономе што чини срж добре полицијске сарадње, али хоћемо и да пружимо подршку и свим другим колегама у региону да кроз једну чврсту и заједничку мрежу више полиција не дозволимо да криминал помисли да је јачи“, рекао је Стефановић који је у аустријском Цаухензеу учествовао на конференцији на тему балканских картела и других криминалних група.

Министар Стефановић је упознао учеснике конференције да је током прошле године у Србије заплењено више од четири тоне наркотика, да је откривена прва лабораторија екстазија, као и да је у заједничкој акцији српске и македонске полиције ухапшен Милан Зарубица.

Организоване криминалне групе које делују на територији југоисточне Европе, како је оценио министар Стефановић, немају језичке, етничке, нити било које друге баријере у сарадњи и зато полиције морају да покажу да су спремне да сарађују, да су организованије и боље опремљене.

„Република Србија жели да издвоји више новца у опремање полиције, како бисмо и  кроз посебну опрему учинили да криминалистичка полиција постане још ефикаснија и озбиљнија“, истакао је Стефановић.  

Српски министар полиције је навео да криминалне групе на простору југоисточне Европе, према проценама Уједињених нација, само од наркотика зараде око 1,5 милијарди долара.

„Зато морамо бити спремни да челичном песницом здробимо  криминал, да будемо прецизни и јасни и да грађани знају да могу да се ослоне на полицију“, нагласио је Стефановић.

Према његовима речима, у борби против кријумчарења наркотика, људи, оружја и одговору на покушаје да се кроз активности организованог криминала финансира потенцијални тероризам, неопходна је међународна сарадња.

„Република Србија је спремна да сарађује са свим колегама у региону и свету на сузбијању свих облика криминала. Кроз различите оперативне акције претходних година показали смо како се успешно, кроз размену информација, може доћи до неког починиоца кривичних дела, али и колико значи поверење које се временом гради између полицајаца и колико та размена информација може да утиче на брзину и ефикасност акција“, рекао је Стефановић.

Захваливши се министру Кикелу и директору Лангу на организацији конференције, Стефановић је истакао да је досадашња сарадња српске и аустријске полиције, кроз обуке и размену искустава и знања утицала на повећање ефикасности.

„Желимо да кроз интензивнију сарадњу, заједничке акције и садејство оперативаца криминалистичких полиција и специјалних јединица увежбамо наше снаге да буду брже и ефикасније у откривању тешких кривичних дела, да буду спремне да брзо реагују у свим ситуацијама и да кроз конкретне резултате покажемо да таква врста сарадње нема алтернативу“, закључио је Стефановић.