Архива

Ребић: Пуштен у рад пилот пројекат “Сервис за грађане – тренутно стање на граничним прелазима Републике Србије“

20.04.2018.
Министарство унутрашњих послова Републике Србије је у сарадњи са Ауто-мото савезом Србије пустило у рад пилот пројекат “Сервис за грађане – тренутно стање на граничним прелазима Републике Србије“, који ће омогућити грађанима да преко сајта МУП-а или АМСС-а виде, путем камера, тренутно стање на граничним прелазима, изјавио је данас директор полиције Владимир Ребић...
Ребић: Пуштен у рад пилот пројекат “Сервис за грађане – тренутно стање на граничним прелазима Републике Србије“
Ребић: Пуштен у рад пилот пројекат “Сервис за грађане – тренутно стање на граничним прелазима Републике Србије“

Министарство унутрашњих послова Републике Србије је у сарадњи са Ауто-мото савезом Србије пустило у рад пилот пројекат “Сервис за грађане – тренутно стање на граничним прелазима Републике Србије“, који ће омогућити грађанима да преко сајта МУП-а или АМСС-а виде, путем камера, тренутно стање на граничним прелазима, изјавио је данас директор полиције Владимир Ребић.
 
Пилот пројекат је за сада пуштен у рад на Граничном прелазу Батровци, а планирано је да до почетка летње туристичке сезоне буду укључена још три најфреквентнија гранична прелаза - Хоргош, Прешево и Градина.

„Неретко у јеку туристичке сезоне, путници чекају на улаз или излаз из Републике Србије више сати. Због тога смо у сарадњи са АМСС-ом успоставили пилот пројекат који ће грађанима омогућити да на релативно једноставан начин добију информације о времену чекања на граничним прелазима и алтернативним путним правцима“, објаснио је Ребић.

Директор је прецизирао да је 75 граничних прелаза у Републици Србији у 2016. години прешло око 64 милона путника, а да је током прошле године промет путника повећан за 6,5 одсто.

Према његовим речима, Батровци су један од најоптерећенијих граничних прелаза, преко кога је прошле године прошло око 7.800.000 путника, два одсто више него 2016. године.

Директор Ребић се захвалио АМСС на помоћи и подршци у реализацији овог пројекта.

Председник АМСС Мирко Бутулија истакао је да је видео надзор на граничном прелазу Батровци постављен у циљу повећања мобилности друмског саобраћаја у Републици Србији.

„Постављене видео камере омогућиће возачима да добију кључне податке о стању на граничним прелазима, како би могли да планирају путовање“, рекао је Бутулија, који се захвалио Министарству унутрашњих послова и Управи граничне полиције на сарадњи у реализацији овог пројекта.

Указавши да АМСС преко сајта и оперативног центра 1987 редовно извештава возаче о стању на путевима, укључујући и стање на граничним прелазима, Бутулија је најавио да ће у наредном периоду бити развијена и апликација преко које ће возачи моћи да се информишу о фактичком стању на граничним прелазима.