Архива

Стефановић: Очекујемо да тзв. „Косово“ неће бити примљено у Интерпол ни ове године

23.10.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас да очекује да тзв. „Косово“ неће бити примљено у Интерпол ни ове године...
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас да очекује да тзв. „Косово“ неће бити примљено у Интерпол ни ове године.

„Подсетио бих да је Интерпол на прошлогодишњем заседању усвојио Резолуцију која прописује да земље које траже пријем у Интерпол морају бити чланица УН или имати статус посматрача у УН, а тзв. „Косово“ није ни једно ни друго. Не могу ни да замислим да би угледна и професионална полицијска организација каква је Интерпол погазила сопствену Резолуцију и зато не очекујем да ће тзв. „Косово“ бити примљено у чланство“ навео је Стефановић.

Он је истакао и да се нада да државе чланице Интерпола неће кршити међународно право, нити дозволити политизацију ове полицијске организације.   

„Осим што би пријем тзв. „Косова“ представљао најгрубље кршење међународног права, не треба ни да подсећамо на општепознату чињеницу да самопроглашене приштинске институције нису у стању да осигурају ни минимум безбедности за грађане који живе у нашој јужној покрајини. Потпуни је апсурд да људи који су сами на Интерполовим потерницама због најтежих кривичних дела сада желе да одлучују о томе ко треба да им се придружи на тој листи, али не на основу правно утемељених аргумената, већ у монтираним процесима чији је сценарио унапред познат“ рекао је Стефановић.

Како је нагласио, несумњиво је да би бившим припадницима терористичке организације ОВК пријем тзв. „Косова“ у Интерпол служио за реваншизам према српском становништву, пре свега према припадницима полиције и војске који су бранили народ у јужној српској покрајини.

„Они тај пријем свакако не желе због борбе против криминала. Чињеница да већ постојеће канале комуникације путем УНМИК-а са Интерполом апсолутно не користе и да немају никакву размену информација, јасно говори да им полицијска сарадња није циљ. Зато не очекујем да ће чланице Интерпола подржати захтев тзв. „Косова“ и дозволити политизацију ове професионалне организације“ закључио је Стефановић.