Архива

Стефановић: У борби против насиља у породици увек имате подршку државе

17.09.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас полицијским службеницима, полазницима трећег циклуса обуке за поступање и примену Закона о спречавању насиља у породици, да у борби против тог друштвеног проблема не смеју бежати од сопствене одговорности, јер њихове одлуке могу да спасу животе и заштите жртву...
Стефановић: У борби против насиља у породици увек имате подршку државе
Стефановић: У борби против насиља у породици увек имате подршку државе
Стефановић: У борби против насиља у породици увек имате подршку државе
Стефановић: У борби против насиља у породици увек имате подршку државе

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас полицијским службеницима, полазницима трећег циклуса обуке за поступање и примену Закона о спречавању насиља у породици, да у борби против тог друштвеног проблема не смеју бежати од сопствене одговорности, јер њихове одлуке могу да спасу животе и заштите жртву.

„Нема чаробног штапића, нема тог закона, формуле, математичке једначине која ће у потпуности да реши проблем када постоји мржња унутар једне породице и када постоје тако сложени односи који се некада завршавају најтежим кривичним делима. Нема те формуле, али има великог рада полиције и озбиљних овлашћења у складу са Законом о спречавању насиља у породици“ рекао је Стефановић на Криминалистичко-полицијској академији. 

Министар је истакао да је у борби против насиља у породици неопходно да се целокупно друштво, не само полиција, тужилаштво и суд,  ухвати у коштац са овим проблемом.

„У тој борби немојте да бежите од одговорности, јер је одговорност полиције велика не само по основу закона, већ и по улози коју има у друштву. Некада одлуке да некога удаљите из стана нису лаке, јер утичете на животе породица, али ви уједно тиме штитите и животе“, поручио је Стефановић полазницима обуке.

Министар је истакао да су одлуке полицајаца спасиле многе жртве да не буду пребијене, избодене ножем или убијене.

Подсетивши да je Закон о спречавању насиља у породици ступио на снагу 1. јуна прошле године, Стефановић је указао да се, током годину и по дана његове примене, упознао са многим случајевима и увидео где је полиција правила грешке, шта је добро радила и шта је оно што је могло да се уради боље и шта може боље.

„У ових годину дана увидео сам да је било и наших пропуста, најчешће су пропусти када неозбиљно схватимо некога ко тражи помоћ. Некад је позив за помоћ и поглед, понашање или нешто треће, али баш зато полицајац мора да буде неко ко осећа, ко види проблем, ко може да га предвиди и предложи како да се реши“, казао је Стефановић.

Он је полазницима обуке поручио да ће у борби против насиља у породици увек имати подршку државе, јер Србија није земља у којој желимо да гајимо нацију која ће се обрачунавати и која ће правду узимати у своје руке.