Архива

Откривено спомен - обележје страдалим припадницима МУП-а

25.05.2018.
Спомен–обележје у знак сећања на припаднике Министарства унутрашњих послова који су жртвовали своје животе обављајући службену дужност, зарад мира и безбедности Републике Србије, откривено је данас у Улици Омладинских бригада у Новом Београду...
Откривено спомен - обележје страдалим припадницима МУП-а
Откривено спомен - обележје страдалим припадницима МУП-а
Откривено спомен - обележје страдалим припадницима МУП-а
Откривено спомен - обележје страдалим припадницима МУП-а
Откривено спомен - обележје страдалим припадницима МУП-а
Откривено спомен - обележје страдалим припадницима МУП-а

Спомен–обележје у знак сећања на припаднике Министарства унутрашњих послова који су жртвовали своје животе обављајући службену дужност, зарад мира и безбедности Републике Србије, откривено је данас у Улици Омладинских бригада у Новом Београду.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, након церемоније откривања споменика, истакао је да више од два века полицијски службеници својим животима штите народ и земљу и нагласио да је њихова дужност и обавеза да дају најбоље од себе за сигуран и известан сутрашњи дан, мирно детињство наше деце и да испуне очекивања грађана.  

„Управо овај споменик симболично приказује јединство људи у плавим униформама са својим народом. Заштитнички загрљај подсећа на бригу о садашњости и бригама у будућности, али представља и осврт на јуначке подвиге из наше прошлости. Сећање на 508 припадника Министарства унутрашњих послова који су животе других ставили испред свог је заправо сећање на наслеђе које су нам оставили. Светионик пожртвовања и јунаштва, слободе и безбедности. Данас им одајемо почаст и поштовање, желимо да покажемо да нису заборављени, да чувамо светлу успомену на њихове јуначке подвиге и жртву“, нагласио је Стефановић.

Министар је подвукао да се њихова имена морају изговарати са највећим поштовањем и да о њиховим породицама морамо да бринемо као о својима.

„Њима је отаџбина била на првом месту. Они нису знали за страх, јер су бранили животе наше деце, слободу своје земље и безбедност свих људи. Србија је кроз историју спознала која је цена слободе и мира и управо зато овим спомен-обележјем желимо да покажемо колико поштујемо храбре полицајце  који су за државу и народ дали највише што су имали - своје животе“, рекао је Стефановић.

У свакој полицијској станици, како је навео министар, могу се видети слике полицијских службеника који су страдали обављајући своју дужност.

„Они су нас научили како се несебично воли своја земља и народ. Управо то нас обавезује да пожртвовањем, професионализмом , одговорношћу радимо још више и снажније за нашу Србију“, поручио је Стефановић.

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да држава цени даноноћни рад припадника Министарства унутрашњих послова и да ће дати све од себе да полицијским службеницима омогући боље плате, бољу опрему, квалитетније услове рада и безбедност њиховим породицама.

„Подизањем спомен - обележја Србија поносно чува успомену на све припаднике Министарства унутрашњих послова који су своје животе несебично дали бранећи Србију и чувајући безбедност свих грађана наше земље“, рекла је премијерка. 

Брнабић је нагласила је да су храброст и пожртвованост вредности које су одувек одликовале српску полицију.

„Жртвом коју су поднели, својим животима, ови припадници Министарства унутрашњих послова су те вредности заувек уградили у темеље наше полиције. Њихова жртва није узалудна. Србија је данас стабилна и безбедна земља, у којој сваки дан живимо и радимо на стварању боље будућности“, рекла је Брнабић.

Министарство унутрашњих послова, како је навела, има једну од најзначајнијих улога у стварању боље будућности.

„Ви нам помажете да донесемо и спроведемо исправне и храбре одлуке. Безбедност је један од најважнијих услова за изградњу и очување јаке и стабилне Србије. Ако можемо да гарантујемо пуну сигурност свим нашим грађанима и свим нашим гостима можемо да рачунамо на бољи животни стандард, на веће плате и пензије, на перспективу за наше породице“, рекла је Брнабић.

Председница Владе је додала да уз гаранцију пуне сигурности можемо да рачунамо и на то да ће млади остајати у Србији, да ће бити више деце и да ће Србија бити богатија.

Брнабић је припадницима Министарства унутрашњих послова поручила да наставе да раде са истом посвећеношћу у име храбрости и пожртвованости, вечитих вредности које су им у наслеђе оставили полицајци којима је посвећено спомен–обележје.

Венце на спомен - обележје положили су председница Владе Брнабић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Стефановић, градоначелник Београда Синиша Мали и представници Удружења пензионера Министарства унутрашњих послова.