Архива

Одржана јавна расправа о Нацрту закона о добровољном ватрогаству

21.05.2018.
Јавна расправа о Нацрту закона о добровољном ватрогаству, коју је организовао Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, одржана је данас у Београду...
Одржана јавна расправа о Нацрту закона о добровољном ватрогаству
Одржана јавна расправа о Нацрту закона о добровољном ватрогаству
Одржана јавна расправа о Нацрту закона о добровољном ватрогаству

Јавна расправа о Нацрту закона о добровољном ватрогаству, коју је организовао Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, одржана је данас у Београду.

Нацртом закона о добровољном ватрогаству, створиће се јасно дефинисана права и обавезе добровољних ватрогасних друштава, финансирање, обезбеђивање средстава за програмске активности као и боље услове рада добровољних ватрогасаца.

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је важно афирмисати овај вид друштвене активности и охрабрити младе људе да се укључе и допринесу добробити своје заједнице.

„Како је основна улога добровољних ватрогасних друштава пре свега оперативног карактера, посебно истичемо да је предложеним решењем успостављен систем регистрације и контроле од стране министарства само за она друштва која у свом саставу поседују оперативну ватрогасну јединицу, чиме се постиже враћање доборовољног ватрогаства улози коју би требало да остварују“,рекао је Марић.

Он је истакао и важност формирања ватрогасних друштава чији су чланови спремни да учествују у гашењу пожара, али и у ванредној ситуацији када је потребна подршка и помоћ професионалним јединицама Министарства унутрашњих послова, па се на тај начин доприноси и ефикасности професионалног састава.

Марић се захвалио Програму УН за развој (UNDP), Канцеларији за управљање јавним улагањима, као и Сталној конференцији градова и општина на подршци и помоћи током израде закона.

Председник Ватрогасног савеза Србије Драган Михајловић је истакао да ће нови закон значајно унапредити добровољно ватрогаство у Србији.

„Желим да се најискреније захвалим потпредседнику Владе и министру унутрашњих послова др Небојши Стефановићу који је препознао важност ове теме, улогу и значај ватрогаства у Србији, као и помоћнику министра унутрашњих послова и начелнику Сектора за ванредне ситуације Предрагу Марићу на вишегодишњем труду да добровољно ватрогаство добије место које му припада“, рекао је Михајловић.

Он је поручио да је циљ овог закона да се добровољно ватрогаство уврсти у ред европских ватрогасних организација, што ће омогућити већу сигурност и безбедност грађана и имовине.