Архива

Одржана едукативна трибина „Ухапсимо болест заједно“

08.05.2018.
Учесници едукативне трибине „Ухапсимо болест заједно“ која је данас, у склопу обележавања Светског дана борбе против рака јајника, одржана припадницaма Министарства унутрашњих послова, поручили су свим женама да буду одговорне према себи и сопственом здрављу и да иду на редовне гинеколошке прегледе, јер је рак излечив уколико се открије на време...
  Одржана едукативна трибина „Ухапсимо болест заједно“
  Одржана едукативна трибина „Ухапсимо болест заједно“
  Одржана едукативна трибина „Ухапсимо болест заједно“
  Одржана едукативна трибина „Ухапсимо болест заједно“

Учесници едукативне трибине „Ухапсимо болест заједно“ која је данас, у склопу обележавања Светског дана борбе против рака јајника, одржана припадницaма Министарства унутрашњих послова, поручили су свим женама да буду одговорне према себи и сопственом здрављу и да иду на редовне гинеколошке прегледе, јер је рак излечив уколико се открије на време.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић је на трибини, која је одржана у Полицијској управи за град Београд, позвала припаднице лепшег пола да воде рачуна о себи, свом здрављу и да иду на редовне лекарске прегледе.

„Не остављајте ништа за сутра, водите рачуна о себи, свом здрављу, које је на првом месту. Морамо бити одговорне према себи, својој породици, према друштву. Немојте да чекате, још колико данас или сутра идите на преглед“, нагласила је Поповић Ивковић.

Она је истакла да јој је посебно драго што на значај превенције рака јајника може да укаже на едукативној трибини посвећеној припадницама Министарства унутрашњих послова.

„У Министарству унутрашњих послова 23 одсто запослених су жене, које су и сестре, мајке и супруге. Жене које раде тежак и одговоран посао, који са собом носи стрес и зато смо желели да им укажемо на значај превенције“, рекла је Поповић Ивковић.

Директор полиције Владимир Ребић истакао је да је важно да сви заједно радимо на промени свести и утичемо на повећање броја људи који иду на редовне превентивне прегледе и тако спречимо болест.

„Полицијски посао је тежак и сви ми који се њим бавимо знамо колико је за сузбијање криминалитета, постизања вишег нивоа безбедности саобраћаја и стабилнијег јавног реда и мира важна и неопходна превенција. Исто тако је и са болешћу“, указао је Ребић.

Он је навео да му је изузетно драго што је Министарство унутрашњих послова подржало иницијативу Удружења грађана за борбу против рака јајника „Проговори“.

Државни секретар Министарства здравља др Владимир Ђукић указао је да је Министарство здравља у претходне четири године набавило више радио - терапијских апарата него што је набављено у претходних 50 година.

„Рак је излечив уколико се дијагностикује и открије правовремено. У осам циклуса кроз бесплатне здравствене прегледе ултразвука стомака и мале карлице у Србији прошло је више од 200.000 људи. На жалост на тим прегледима нема пуно младих људи и зато апелујем на вас да своје здравље не препуштате другима и да дођете у здравствене установе и обавите превентивне прегледе“, рекао је Ђукић.

Припадница Министарства унутрашњих послова и члан Удружења „Проговори“ Горица Ђокић указала је да је она била једна од 750 жена које годишње оболе од рака јајника.

„Ми, чланови удружења „Проговори“  говоримо јавно о болести, о својој причи, која треба да вас подстакне  и опомене. Та прича нема за циљ да вас уплаши, већ да вас подстакне да одете и закажете превентивни преглед, јер рак је излечив када се на време открије“, истакла је Ђокић.

Директор Института за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије професор др Радован Џодић истакао је да је данашње едукативно предавање корак од десет миља напред за ширење свести о томе да је рак излечив.

„Одговорност није само на онима који лече и на болеснима, већ на комплетном друштву. Рак јајника када се открије у почетној фази 100 одсто је излечив. Суштина је у редовним гинеколошким прегледима“, нагласио је Џодић.

Директор Института за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије професор др Александар Стефановић  указао је на специфичност симптома рака јајника и упозорио да скрининг за ту врсту болести практично не постоји због чега су редовни годишњи прегледи најбоља заштита од ове болести.

„Уколико се рак јајника открије на време, уз адекватну терапију може бити излечив. Зато даме, будите одговорне према себи, свом здрављу и идите редовно на преглед код свог гинеколога“, поручио је Стефановић.

Начелник Службе за високоспецијализовану амбулантну–медицинску делатност у ГАК „Народни Фронт“ др Владимир Пажин истакао је значај редовних годишњих гинеколошких прегледа.  

Едукативну трибину „Ухапсимо болест заједно“ организовало је Удружење „Проговори“ уз подршку Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља и Удружења гинеколога онколога Србије, Црне Горе и Републике Српске.