Архива

Речна полиција спасла два млада живота за 24 сата

06.06.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Речна полиција спасла два млада живота за 24 сата
Речна полиција спасла два млада живота за 24 сата

Због интензивног саобраћаја на рекама, припадници Речне полиције стално су на опрезу, неретко се сусрећу са шверцом акцизне робе, најчешће нафтних деривата, а интервенишу и у случајевима покушаја самоубиства. У последња 24 сата спасли су два млада живота.

Командир Полицијске испоставе за безбедност на рекама Бојан Масал каже за Полицију данас да је та јединица током прошле године спасла деветнест особа, а од почетка године до данас, пет људи.

Припадници речне полиције, обављају послове које раде и све друге полицијске станице, али се они обављају на рекама.

Када је реч о кријумчарењу акцизне робе, Масал наводи да су најчешће у питању нафтни деривати и да се кријумчари крећу забаченим и скровитим деловима приобаља која су шумовита и ненасељена, због чега се за откривање ових кривичних дела користе патролни чамци.

„Од почетка године одузели смо преко 7.000 литара нафте и поднели надлежним тужилаштвима кривичне пријаве против седам особа“, каже Масал и додаје да се ова једница сусреће и са доста оних који на сплавовима и ресторанима у пробаљу користе наркотике.

Према његовим речима, од почетка године евидентирано је и процесуирано 96 кривичних дела неовлашћеног држања опојних дрога.

Опис послова које обавља речна полиција је разноврстан, од сузбијања  кријумчарења и шумских крађа, контроле саобраћаја на рекама до надгледања  купача на дивљим плажама.

Током наутичке сезоне, како каже Масал, велики број људи одмара се на рекама у чамцима, глисерима и скутерима, а дешава се и да возачи тих пловила користе алкохол.

„Вожња у алкохолисаном стању може да има несагледиве последице, како за возаче, тако и за путнике и друге учеснике у речном саобраћају. Оне који возе под дејством алкохола, у сарадњи са инспекцијом пловидбе, санкционишемо“, каже наш саговорник.

Он додаје да проблем представљају и они који плове неприлагођеном брзином,  када глисирањем стварају таласе који могу угрозити безбедност купача, лица на другим пловилима и пловне објекте који се налазе у зони забране стварања таласа.

„Ова материја регулисана је Законом и постављеним пловидбеним знацима на рекама. Пример је река Сава где је забрана глисирања и стварања таласа од Ушћа код Калемегдана до горњег врха острва Ада Међица у укупној дужини од осам километара“, прецизира Масал.

Полицијска испостава за безбедност на рекама, како се од 2006.године и званично назива Речна полиција организациона је јединица Управе полиције, Полицијске управе за град Београд, у чијој су надлежности међународни пловни путеви на Дунаву у дужини од 84 километра и Сави у дужини од 62 километра. Ова полицијска испостава укупно покрива 225 километара приобаља обе реке.

Наш саговорник истиче да је једна од обавезе ове јединице и надзирање пловидбе и саобраћаја свих учесника у воденом саобраћају на поменутим међународним рекама почев од теретних и путничких бродова, затим контрола чамаца и њихових посада.

Речна полиција располаже са више патролних чамаца и других пловила. Највећи су патролни чамци, „Вукови“ и намењени су за пловидбу под отежаним временским условима јер имају инсталирану опрему и уређаје за велику аутономију пловидбе. Користи се скутер за воду, затим такозванеи „Риб“ чамци са гуменим тубусима.