Архива

Подвиг хероја: Жандарм спасио из пожара две особе

03.05.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Подвиг хероја: Жандарм спасио из пожара две особе
Подвиг хероја: Жандарм спасио из пожара две особе

Припадник београдског Одреда, подофицир Жандармерије водник Стеван Иветић спасио је у петак поподне из пожара који је букнуо у кућама у Умци две особе.

Иветић, који тог дана није био на дужности, својим аутомобилом пролазио је кроз Умку. Возио је улицом Илије Бабића.

"Видео сам дим који куља из једне куће. Истрчао сам из возила. Зачуо сам неколико експлозија, а парчићи са крова падали су свуда по земљи. Пожар се великом брзином ширио, већ је захватао и кућу поред. Старија жена стајала је у близини једне од кућа", каже Иветић.

На месту пожара већ је био саобраћајни полицајац који је такође помагао људима који су се ту нашли. Жена је покушавала да уђе у закључану гаражу, а како није успела потрчала је ка кући.

"Викнули смо јој да не улази унутра. Није нас послушала, у делићу секунде била је на вратима. Потрчао сам за њом. Унутра је било страшно топло. Једва сам је извукао из те врелине и склонио на безбедну удаљеност", скромно прича Иветић и додаје да је у истом моменту зачуо галаму у дворишту куће иза, коју је такође захватио пожар. 

Брзо је претрчао тамо и видео гаражу како гори, а пожар се пренео на оба крова и фасаду. Мушкарац и жена стајали су у дворишту дозивајући једног укућанина да изађе из куће, јер је кров почео да се урушава.

"Попео сам се на спрат и затекао га како покушава да гаси ватру. Послушао ме је када сам га позвао да изађе. Стрчали смо низ степенице и изашли напоље ", каже Иветић и додаје да је читава драма која је трајала тек неколико минута њему изгледала као вечност.

Ватрогасци су стигли веома брзо после пријаве пожара, брзо га локализовали а потом и угасили.

На крају Иветић каже да сматра да није урадио ништа што не би сваки његов колега.

"Нисмо полицајци само када смо на дужности, полицајци смо 24 сата дневно. Никада не бих допустио себи да у било ком моменту не реагујем, јер је наш првенствени циљ спашавање сваког људског живота. Не сматрам да је ово посебан подвиг, сигуран сам да би сваки мој колега урадио исто", објашњава припадник Жандармерије.

Иначе, ово је само једна од критичних ситуација са којом се у последњих 16 година, колико ради у Жандармерији, сусретао. Његов командант Боро Гладовић прича да је Иветић у досадашњој каријери успео да спречи бекство затвореника из Централног затвора и да је за тај подвиг награђен.

"Такође, два пута је ухватио на делу двојицу мушкараца, једног који је потегао ватрено оружје, а другог због претњи ножем. Оба пута био је ван дужности. Више пута је спречио дилере дроге да је продају уживаоцима, а захваљујући његовом оперативном раду расветљене су и неке крађе на територији града", истиче Гладовић.