Архива

Више од 34.000 полицијских службеника прошло кроз превентивне лекарске прегледе

03.10.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Више од 34.000 полицијских службеника, у последњих неколико година прошло је кроз превентивне лекарске прегледе који су организовани у свим полицијским управама у Србији.

Планом реализације специфичне здравствене заштите за 2017.  годину започео је други круг периодичних лекарских прегледа за око 7.000 полицијских службеника. До сада су прегледи у највећем делу обављени, а реализација преосталих је у току. 

Начелник Одељења за здравље запослених и безбедност на раду Министарства унутрашњих послова др Мирко Грабеж истиче да су превентивним прегледима обухваћени запослени који примењују полицијска овлашћења и носе службено наоружање, ватрогасци, али и сви остали службеници на радним местима са повећаним ризиком.

„Полицијски посао несумњиво је међу најтежим делатностима“, каже Грабеж и објашњава да осим што су изложени трауматским догађајима и стресним ситуацијама, полицијски службеници имају и посебан распоред рада.

Специфичност полицијског посла је у томе што брига о безбедности подразумева двадесетчестворочасовни рад, због чега полицијски службеници раде у сменама, викендом, празницима, ноћу.

„Све то утиче на здравствено стање заполених. Изложеност стресним ситуацијама код полицајаца је много већа него код неких других професија. Имајући у виду да готово свакодневно ризикују сопствену сигурност у обављању посла, полицијски службеници у већем проценту суочени су са менталним стресом и другим негативним последицама које се могу одразити на њихово здравље“, објашњава Грабеж. 

Према његовим речима, полицијски службеници најчешће обољевају од болести срца и крвних судова, жлезда са унутрашњим лучењем, метаболичких и гастроинтесталних болести, болести коштано мишићног система.

„У циљу унапређења и очувања здравља полицијских службеника, ранoг откривања професионалних болести и болести у вези са радом, превенцијом повређивања на раду, раног откривања,  и рехабилитације оболелих и континуиране оцене опште и професионалне радне способности запослених Министарство спроводи периодичне лекарске прегледе“, објашњава  Грабеж.

Према његовим речима ови прегледи за полицију опште надлежности организују се сваке треће године, полицију посебне сваке друге, а за специјалне јединице сваке године.

Грабеж истиче да је планирано да се следеће године донесе Акт о процени ризика на радном месту, којим ће периодичним лекарским прегледима бити обухваћен и један број запослених који не примењују полицијска овлашћења, а чији посао носи повећан ризик.


Начелник Одељења за здравље запослених и безбедност на раду Министарства унутрашњих послова каже да ће други циклус превентивних прегледа који је почео ове године бити настављен и током 2018. и 2019. године.