Архива

Дуњa Рељић: Неистините тврдње Београдског центра за безбедносну политику

26.12.2017.
МУП

Број: 1051/17
26. децембар 2017. године

Изјава Дуње Рељић из Министарства унутрашњих послова:

„Хиљаду пута изговорена лаж никада неће постати истина. Колико год да Београдски центар за безбедносну политику сматра да ће се то ипак десити, и да ће својим тенденциозним и неистинитим наводима на разне теме успети у својој негативној, селективној и очигледно врло усмереној кампањи, поручујем им да се то неће догодити. Позивам БЦБП да јавно одговори на питање зашто константно потенцира негативну кампању против Министарства унутрашњих послова и за чије интересе ради?

Данас је за њих поново актуелна, више пута демантована и свима позната лаж, о наводној лошој пракси приликом јавних набавки у МУП-у. Једино питање након хиљадитог покушаја да лаж постане истина јесте због чега ова организација наставља са обманама јавности, и са којим циљевима, односно, за чији циљ?

Пошто они настављају са лажним тврдњама да је МУП спровео "несврсисходну набавку велике количине оригиналних тонера", подсетићу их, опет, да јавна набавка тонера, која је спроведена ове године путем отвореног поступка, представља само оквирни споразум за наредне три године, који никако не представља обавезу МУП-а да купи толико тонера, већ само могућност да се закључи уговор у количинама које су неопходне. Имајући у виду да је Министарство унутрашњих послова спровело рационализацију штампања заменом више обичних штампача једним мултифункционалним, оквирни споразум о набавци тонера неће бити реализован више од 40 одсто. Тачније, биће потрошено више него дупло мање новца него што је то предвиђено оквирним уговором.

Сулудо је говорити о губитку од милион евра који наводи БЦБП. Такође, с обзиром да наводе да је тиме могло бити набављено 100 нових патролних возила, ватрогасна возила и униформе, опет их подсећам, мада мислим да одлично знају, да је МУП набавио седам пута више патролних возила, униформе за припаднике САЈ-а, граничне полиције, интервентних јединица полиције, Жандармерије…

Данас су, такође, поново забринути за 48 јавних набавки МУП које је Републичка комисија за заштиту права поништила или прекинула у последње четири  године, морам да нагласим да се највећи број односи на делимично поништење, којим се враћа поступак у фазу стручне оцене наручиоца. Да подсетим на нешто што им је сигурно познато, Министарство унутрашњих послова које, као једно од највећих буџетских корисника, годишње спроведе између 400-500 поступака набавки. Тих 48 предмета у последње четири године представљају минималан број, занемарљив. Број делимично поништених и поништених поступака у целости је испод републичког просека.

Поред разних других болних тачака негативне кампање ове организације, њима смета и то што је општина Вождовац полицији донирала нова патролна возила. Не бих могла то да повежем са претходно изнешеном бригом да смо могли да добијемо нова, за суму коју су навели, а која не постоји. Сметају им четири донирана возила „фиат 500Л“? Опет прилично контрадикторно, читала сам разне коментаре којима су стварали немир у јавности зашто МУП није набавио “фиате” него “шкоде”. Пре него што усагласе ставове и мишљења, позивам их да прочитају шта су локални Савети за безбедност и које су њихове обавезе, можда ће им неке ствари бити јасније.

С обзиром да толико брину о Министарству унутрашњих послова и баве се озбиљним истраживачким радом, поставила бих им још једно, методолошко питање, а тиче се опет њихове злонамерности и очигледне тенденцизности - зашто су своје резултате истраживања о ставовима чланова полицијских синдиката тумачили и презентовали у јавности као ставове полиције у целости? Вероватно сматрају да постављањем анкете онлајн без контроле приступа корисника и селекције узорка могу да тврде чак и ово прво? Није ми јасно зашто сматрају да ће њихово паушално истраживање о раду МУП-а надвладати поверење грађана у полицију које из године у годину расте или, рецимо, мишљење већине полицајаца о њиховом материјалном положају, који је недвосмислено побољшан. Нека само Београдски центар за безбедносну политику не брине за МУП. Министарство унутрашњих послова све ради по закону, истраживања по правилима, а у јавност износи само проверене информације и чињенице. То је наша дужност према грађанима Србије.“