Архива

Активношћу Радне групе за борбу против кријумчарења дувана осујећено да се на илегалном тржишту нађе око 200 тона сушеног дувана

19.09.2017.
МУП

Број: 761/17
19. септембар 2017. године


Одлуком Владе Републике Србије од 17. 05. 2016. године образована је Радна група за борбу против кријумчарења дувана, којом председава директор полиције Владимир Ребић, са задатком да разматра најсложенија питања у овој области и да координира рад свих надлежних субјеката.

Једна од активности која је започета у претходном периоду, а односи се на откривање нелегалних засада дувана уз помоћ снимања терена специјалним камерама са сателита, које детектују специфичан хлорофил који испушта биљка дуван, у последњих месец дана дала је значајне резултате.

У овој активности која се спроводи на територији ПУ у Панчеву, Сремској Митровици и Шапцу, у последњих месец дана идентификоване су парцеле на којима се налазе илегални засади дувана у укупној површини од око 48 хектара, при чему је директно на њиви уништено око 96 тона дувана.

Овај резултат значајан је из разлога што је количина уништеног дувана еквивалентна количини дувана коју су надлежне службе, а пре свега Министарство унутрашњих послова, великим ангажовањем ресурса и оперативним радом заплениле у периоду од јануара до августа ове године.

Тако да је активношћу Радне групе и Министарства унутрашњих послова осујећено да се на илегалном тржишту нађе око 200 тона сушеног дувана.

Иначе, за првих осам месеци ове године, Министарство унутрашњих послова реализовало је око 600 заплена у којима је заплењено око 173.000 боксова цигарета, око 13 тона резаног дувана и око 97 тона дувана у листу.

Напомињемо да ће се са активностима на утврђивању нелегалних засада наставити и да ће у координацији са осталим субјектима бити предузете све мере да се спречи даља нелегална производња дувана.