Архива

Ухапшено 56 особа осумњичених да су буџетe, привредна и физичка лица оштетили за 8,4 милиона евра

04.12.2017.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова су претходних дана, у више одвојених акција на сузбијању финансијског криминала и корупције, које су посебно везане за злоупотребе службених положаја у државним органима, ухапсили 56 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2008. године до данас починили више корупитивних кривичних дела.

У акцијама  које су у сарадњи са надлежним тужилаштвима спроведене на територији Београда, Новог Сада, Панчева, Смедерева, Зајечара, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Прокупља, Пирота и Новог Пазара ухапшени су осумњичени који су коруптивним кривичним делима оштетили буџет Републике Србије, буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица за више од 8,4 милиона евра.

Такође, у акцији усмерној на сузбијање сиве економије заплењено је 31.627 боксова цигарета различитих марки  без акцизних маркица, вредности око 50 милиона динара.

Међу ухапшенима су и бивше одговорно лице аеродрома ''Никола Тесла'', четири полицијска службеника, бивши стечајни управник предузећа ''Застава Ковачница у стечају'', као и запослени у предузећима ''Железнице Србије'', ''Поштанска штедионица – експозитура Вршац'', у банци ''Интеза - експозитура Панчево'' и „Југобанци-ЈУ банци“ АД Косовска Митровица, као и власници и одговорна лица у привредним друштвима.

У склопу акције због постојања основа сумње да су починили корупитивна кривична дела, кривичне пријаве у редовном поступку поднете су против 40 особа.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, ухапсили су и бивше одговорно лице Аеродрома ''Никола Тесла“ В.Р., осумњиченог да је од марта 2013. до априла 2014. године злоупотребивши службени положај ошететио то предузеће за за више од 41.000 евра.

Постоје основи сумње да је В.Р. искоришћавањем свог службеног положаја и овлашћења,  марта 2013. године, супротно Закону о јавним набавкама, без спровођења прописаног поступка и мимо предвиђеног годишњег плана инвестиција, закључио Уговор о изнајмљивању инфраструктуре за имплементацију Disaster Recovery решења са једним београдским привредним друштвом, са иницијалним уговореним периодом важења од 36 месеци.

Овај уговор односио се на израду пројеката и планова, закуп ресурса у мрежној и хардверској инфраструктури и инжењеринг услуге потребне за имплементацију Disaster Recovery решења.

Осумњичени је са тим привредним, у наредном периоду, закључио још три  анекса уговора, вредности 715.000 евра, без претходне израде пројектне документације и провере тржишних цена уговорених услуга које су у моменту закључења предметног уговора биле око 30 одсто  ниже од тржишних.

За време важења уговора, како се сумња, са рачуна аеродрома „Никола Тесла“ за пружене услуге осумњичени је том привредном друштву исплатио укупно 31.779.479 динара.

На тај начин, на основу разлике у уговореним и тржишним ценама услуга предвиђених анексима, В.Р. је како се сумња омогућио стицање имовинске користи београдском привредном друштву од 4.644.300 динара, за колико је оштећено привредно друштво Аеродром ''Никола Тесла“.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведен надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле ухапсили су три полицијска службеника Полицијске станице Барајево осумњичене да су  злоупотребивши службени положај без претходно обављене теренске провере омогућили пријаву пребивалиштима у Београду лицима из  Аутономне покрајине Косово и Метохија иако за то нису испуњавала услове.  

Због постојања основа сумње да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја ухпашени су С.П. (1988), Г.Ђ. (1990) и Д.Л. (1980).

Постоје основи сумње да је Д.Л., као руководилац смене у Полицијској станици, подстерако полицијске службенике Г.Ђ. и С.П. да не обаве теренску проверу за лица са подручја Косова и Метохије, која су поднела захтев за пријаву пребивалишта на адресу стана у власништву осумњиченог Д.Л.

Осумњичени Д.Л. је Г.Ђ и С.П уз патролни налог, уручио и захтев за вршење теренске провере, а усмено им рекао да проверу не обављају, јер лица живе код њега.

Полицијски службеници Г.Ђ и С.П. сачинили су службене белешке о теренским проверама као да су их стварно извршили и, уз налог за извршење службеног задатка, предали групи за управне послове Полицијске станице Барајево на основу којих је одобрено пријављивање пребивалишта лицима са подручја Косова и Метохије, иако нису били испуњени услови за пријаву пребивалишта сходно Уредби Владе Републике Србије.

Постоје основи сумње да лица која су поднела захтев за пријаву пребивалишта нису никада живела у стану осумњиченог Д. Л., већ да им је пребивалиште било потребно ради добијања биометријских докумената.

Осумњичени су уз кривичну пријаву приведени надлежном тужилаштву, са којим су закључили Споразум о признању кривице.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле ухапсили су полицијског службеника Полицијске управе у Суботици Д.Ј. (1990), осумњиченог да је починио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Постоје основи сумње да је Д.Ј. осумњиченом за тешке телесне повреде јавио да је за њим расписана потрага, чиме је отежао рад на расветљавању кривичног дела, пошто је окривљени побегао и био у бекству три недеље.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова, у акцији усмереној на сузбијање сиве економије, на територији Београда, Краљева и Сремске Митровице, запленили су 31.627 боксова различитих врста цигарета, без акцизних маркица и пратеће документације.

Заплењене цигарете, чија се вредност процењује на око 50 милиона динара, пронађене су у највећем броју у изнајмљеним магацинима на више локација у Београду, а један део је пронађен приликом транспорта у теретном возилу, у специјално направљеном бункеру.

Због постојања основа сумње да је починио кривична дела недозвољени промет акцизних производа и недозвољено складиштење робе, у сарадњи са Трећим основним јавним тужилаштвом, ухапшен је С.О. (1990), док је против још једне особе поднета кривична пријава у редовном поступку.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Зајечару, ухапсили су Р.Л. (1965)  одговорно лице привредног друштва ''NT-SU Group“ ДОО из Бошњана и С.П. (1973), због постојања основане сумње да су починили кривичо дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Постоје основи сумње да су осумњичени током новембра и децембра 2014. фиктивно фактурисали робу која никад није испоручена, чиме су оштетили привредно друштво ''Пут“ АД Зајечар за износ од 11.601.440 динара.

Осумњичени Р.Л. терети се и за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних направа, јер је полиција приликом претреса осумњиченог пронашла 163 комада муниције, седам патрона за ловачко оружје и оквир за пиштољ.

Кривичном пријавом у редовном поступку обухваћено је и одговорно лице привредног друштва ''Пут'' АД Зајечар.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведни надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Зајечару, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у том граду, ухапсили су три особе осумњичене да су злоупотребивши службени положај оштетили буџет града Зајечара за 4.855.034 динара.

Због постојања основа сумње да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица ухапшени су бивши функционер у скупштини града Зајечара Б.С. (1970), одговорно лице  ДОО “Бетонекс“ Зајечар  И.Ј. (1982)  и одговорно лице АД “ПУТ“ Зајечар и З.Ј. (1954).

Постоје основи сумње да је Б.С., који је, испред града, био ангажован за вршење стручног надзора, током 2014. и 2015. године оверавао лажне привремене ситуације које су сачињавали осумњичени З.Ј. и И.В., а на основу којих су они граду Зајечару фактурисали радове које нису извели.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведни надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Зајечару, у сарадњи са

Основним јавним тужилаштвом у том граду, ухапсили су три особе због постојања основа сумње да су починили кривична дела неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит, фалсификовање службене исправе и  два кривична дела пореска утаја.

Ухапшени су одговорно лице ДОО ''АБС Градња'' Зајечар А.Т. (1976), одговорно лице ДОО ''Милић Лимитид'' Д.В. (1967) и одговорно лице ДОО ''Ентеријер Јовановић'' Б.Ј. (1972).

Постоје основи сумње да су А.Т., Д.В. и Б.Ј. током 2015. и 2016. године, подносили пореске пријаве неистинитих садржина у којима су приказивали фактуре са ценама вишеструко увећаним од тржишних, фиктивне фактуре о наводној продаји грађевинског материјала који је претходно продат на ''црно“, као и радове које нису извршили.

На основу тих фактура, како се сумња, остваривали су права на одбитак претходног пореза и повраћај ПДВ-а, чиме су себи прибавили противправну имовинску корист од 9.293.358 динара и оштетили буџет Републике Србије за 6.628.698 динара.

Кривичном пријавом у редовном поступку обухваћено  је и одговорно лице ДОО ''Nt Su Group'' и оснивач ДОО ''Супер радник'', који је се сумњичи да је учествовао у наведеним малверзацијама.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Новом Саду, ухапсили су шест запослених у јавном предузећу ‘'Железнице Србије'' и још четири особе осумњичене да су од јануара 2010. до октобра 2013. године проневерили већу количину нафтних деривата и тиме ошететили „Железнице Србије“ за 825.785.086 динара. 

Због постојања основа сумње да су починили кривично дело проневера и проневера у помагању ухапшени су запослени у предузећу „Железнице Србије“ И.В. (1973), Д.Т. (1948), Ж.Ш. (1966), Љ.Б. (1966), Ч.Ђ. (1965), С.Ј. (1953), као и физичка лица М.К. (1984), Б.М. (1981), Ђ.Н. (1955), одговорно лице службе обезбеђења „Фул протект“ М.Ђ. (1970), одговорно лице ЗЗ „Лукс ин аграр“ Г.П. (1963), док је за једним лицем расписана потрага. 

Постоје основи сумње да су запослени у „Железницима Србије“, нафтне деривате допремали у централно складиште, које се налази у Новом Саду, а потом га без иједног документа истакали у цистерне, које је довозио и одвозио осумњичени Ђ.Н. 

У склопу активности усмерених на преусмравање нафних деривата, крајем 2012. године, како се сумња у другом магацину у Новом Саду по одобрењу осумњиченог Ж.Ш., руководиоца Секције за превоз робе Нови Сад,  инсталиран је надземни резервоар, иако он није основно средство „Железница Србије“ а.д., а није био ни адекватно обезбеђен, нити је имао било какву сврху за потребе Железница.

У циљу наставака изношења горива, како се сумња И.В., запослени у Сектору за набавно стоваришне послове, је након добијања потписаних „диспозиција“ од стране директора Сектора за набавке и централна стоваришта, гориво које је било намењено централном складишту мејловима преусмеравао у магацин са надземним резервоаром, иако је знао да наведена локација никада није запримала нафтне деривате, већ само лож уље за потребе грејања.

Ти нафтни деривати, како се сумња, одвожени су цистерном, а излазак је евидентиран у књигама капије, које је водила служба обезбеђења „Фул протект“.

Нафтни деривати су потом, раздуживани путем фиктивне материјално финансијске документације, са фалсификованим потписима, како би се прокњижили у материјалном рачуноводству, фиктивно на Секције у оквиру Железница Србије које уопште нису исказивали потребе за нафтним дериватима.

Укупно је прокњижено 6.758.204 литара дизела Д2, 258.552 литра лож уља, 178.720 литара дизела и 156.359 литара евродизела.

Осумњичени Д.Т., руководилац Сектора за стоваришне послове, је та  документа парафирао и као исправне прослеђивао материјалном рачуноводству на књижење, иако је био у обавези да провери веродостојност потписа надзорних органа и иако је знао да се нафтни деривати могу једино запримити у централном складишту.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведени надлежном тужилаштву. 

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су руководиоца једне од експозитура банке „Поштанска штедионица“ у Вршцу и још седам запослених у тој филијали осумњичених да су са рачуна 111 клијената подизали  новац и задржавали га за себе.

Због постојања основа сумње да су починили продужено кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица ухапшени су руководилац експозитуре  Д.С. (1973) и виши референти В.Т. (1957), З.Б. (1966), С.Г. (1962), Ј.Ћ. (1962), М.В. (1963), М.С. (1957) и Б.С. (1956).

Постоје основи сумње да су осумњичени, користећи службени положај и прекорачивши границе својих овлашћења, од октобра 2013. до јуна 2016. године, у више наврата са службених текућих рачуна 111 физичких лица, неовлашћено, без знања и сагласности власника рачуна, користећи се претходно добијеном информацијом да су наведени рачуни у дужем периоду били неактивни, подигли 4.653.134 динара.

На налозима за исплату, како се сумња, фалсификовали су потписе власника рачуна, а новац задржавали за себе.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведени надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крушевцу, у сарадњи са  Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал у Београду, ухапсили су Д.Н. (1980) и Д. Н. (1983) из Зрењанина, због постојања основа сумње да су у саизвршилаштву починили кривично дело превара.

Постоје основи сумње да су сачињавањем лажних електронских налога за пренос новца, путем рачунара и рачунарске мреже неовлашћено приступили текућем рачуну Јавног комуналног предузећа ''Крушевац“ и са њега извршили пренос новца на своје текуће рачуне отворене код више пословних банака.

На тај начин осумњичени су оштетили Јавног комунално предузеће ''Крушевац“ за око осам милиона динара.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведени надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Кикинди, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у том граду, ухапсили су одговорно лице ДОО „МБГ“ Кикинда М.Г. (1946) због постојања основа сумње да је починила кривично дело превара.

Постоје основи сумње да су М.Г. и још једна особа против које је поднета кривична пријав у редовном поступку, привредном друштву „МБГ Кикинда“ трансферисали више авансних уплата у износу од 2.100.450 динара на име куповине брашна, које није испоручено предузећу које је извршило уплату.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у том граду, ухапсили су бившег стечајног управника предузећа “Застава Ковачница” П.Ј. (1960), због постојања основа сумње да је починио кривично дело злоупотреба положаја службеног лица.

Постоје основи сумње да је П.Ј., у периоду од фебруара до септембра 2016. године, закључио више штетних послова са једним предузећем из Подгорице о ковању и продаји производа из асортимана предузећа ''Застава Ковачница“, по вишетруко нижој цени од тржишне.

Осумњичени је на тај начин предузећу „Застава Ковачница» нанео штету од 10.839.867 динара.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведен надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у том граду, ухапсили су запосленог у ''Југобанци - ЈУ банке“ АД Косовска Митровица, експозитура Крагујевац, П.Ј. (1960), због постојања основа сумње да је починио кривично дело проневера.

Постоје основи сумње да је П.Ј. од јануара 2016. до априла 2017. године, новац који му је био поверен као благајнику присвојио за себе и то 4.180.534 динара, 640 евра, 280 америчких долара и 50 швајцарских франака.

У циљу прикривања кривичног дела, како се сумња, П.Ј. је уредно књижио стање кретања готовине у својој динарској и девизној благајни, чиме је за себе прибавио противправну имовинску корист и оштетио ''Југобанку - ЈУ банку“ АД Косовска Митровица, експозитура у Крагујевцу.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведени надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Краљеву, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у том граду, ухапсили су петорицу запослених   у јавном предузећу „Шуме Гоч“ због постојања основа сумње да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Ухапшени су чувари шуме С.Н. (1977), Д.Ч. (1974), Н.М. (1983), Н.А. (1977) и шумски техничар Љ. Г. (1974).

Осумњичени се терете да су током ове године из државне шуме којом газдује предузеће ''Шуме Гоч“, у више наврата, једном предузећу из Краљева продали  четинарске стубове за бандере и друге врсте дрвних сортимената за  1.870.000 динара.

Како се сумња, продају нису евидентирали у предузећу „Шуме Гоч“, или су је евидентирали у мањем износу од стварног, а новац од продаје су у целости или делимично задржавали су за себе.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у том граду, ухапсили су одговорно лице привредног друштва ''Нови Силос – Силос'' ДОО из Ковина Б.П. (1963), због постојања основа сумње да је починио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Постоје основи сумње да је Б.П. од јула 2015. до јула 2016. године више од тоне меркантилне пшенице, мимо Уговора о складиштењу закљученог са војном установом Дедиње, испоручио једном новосадском привредном друштву.

На тај начин осумњичени је оштетио војну установу ''Дедиње'' за 21.117.225  динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Пазару, у сарадњи са  Основним јавним тужилаштвом у том граду, ухапсили су Џ.М. (1973), због постојања основа сумње да је починио кривично дело превара.

Џ.М. се терети да је оштећенима обећавао запослење у Мешихату Исламске заједнице у Србији, тражећи им заузврат, на основу фалсификоване документације коју су добили од њега, да код пословних банка подигну кредите.

Износе кредита оштећени су давали осумњиченом, а од једног броја оштећених Џ.М. је позајмљивао новац под изговором да му је потребан за лечење супруге и детета за које је тврдио да болују од карцинома.

Осумњичени је на тај начин оштетио 53 особе за 23.702.221 динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у Сомбору, ухапсили су одговорно лице привредног друштва "Сезам" Оџаци С.Р. (1952), због постојања основа сумње да је починио кривично дело недозвољена трговина и прање новца.

Постоје основи сумње да је С.Р. на ''црном тржишту'', од непознатих продаваца, купио 1,1 килограм злата вредности 3.105.663 динара.

У књиговодственој документацији свог привредног друштва, користећи неверодостојну пословну документацију, С.Р. је, како се сумња, лажно приказао да је злато набавио на легалном тржишту од два привредна друштава из Београда и Ваљева, против чијих одговорних лица је поднета кривична пријава у редовном поступку.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву,  у сарадњи са  Вишим јавним тужилаштвом, ухапсили су Ј. В. (1963),  радницу у банци „Интеза“ АД Београд - експозитура Панчево, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело проневера.

Осумњичени је, како се сумња, у току 2016. и 2017. године неовлашћено подигла девизна новчана средства са текућих рачуна више клијената, у укупном износу од 90.502 евра и 1.000 швајцарских франака, у динарској противвредности од 10.728.222 динара. Новац је задржала за себе, а причинила штету банци „Интеза“ АД Београд.

Осумњичена ће, уз кривичну пријаву, бити приведена надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву,  у сарадњи са  Основним јавним тужилаштвом, ухапсили су Ж. Д. (1975) и В. М. (965), бивша одговорна лица у привредном друштву за трговину и услуге ’’UM-MERKATA’’ ДОО  у различитом периоду, због постојања  основа сумње да су извршили кривична дела пореска утаја и фалсификовање службене исправе.

Сумња се да су њих двоје, у периоду од 2012. до 2016 године, у намери да избегну обрачун и плаћање доприноса, извршили исплату зарада запосленим радницима у готовом новцу, без евидентирања исплата нето зарада у пословним књигама и без утврђивања и плаћања пореза по одбитку у моменту исплате зарада.

Тиме су избегли плаћање пореских обавеза у укупном износу од 7.010.529 динара

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву,  у сарадњи са  Основним јавним тужилаштвом, ухапсили су И. И. (1979), док су кривичну пријаву у редовном поступку поднели против одговорног лица угоститељске радње ''Hell Z'', одговорног лица објекта ''Кафана код Рајке'' и одговорног лица угоститељског објекта ''TDI Cafee'', због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, пореска утаја, недозвољена производња, обмањивање купаца, неовлашћена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке робе или услуга и повреда права по основу рада и права из социјалног осигурања

И.И. је, како се сумња, током 2017. године извршио промет робе на ''црно'' у вредности од 4.017.359 динара, чиме је избегао плаћање пореских обавеза у износу од 803.472 динара. Такође је неовлашћено произвео око 14.838 флашица запремине 0,25 литара безалкохолног пића робних марки ''Coca Cola'', ''Schweppes bitter lemon'', ''Schweppes tonic'' и продао их тројици осумњичених који су у својим објектима продавали фалсификовано безалкохолно пиће.

Осумњичени И.И. ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу, у сарадњи Вишим јавним тужилаштвом, ухапсили су П. Н. (1950) и Ђ. Н. (1979), одговорна лица предузећа ''Фрута пак'' ДОО, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, фалсификовање службене исправе и пореска утаја.

Они су, како се сумња, искоришћавањем службеног положаја одговорних лица предузећа ''Фрута пак',' које је суинвеститор стамбeно-пословног објекта у Крагујевцу, у току 2011. године, без сагласности ''Ерсте банке“ и без евидентирања у пословним књигама, локал од којег су направљена три стана продали физичким лицима, иако им је било познато да је локал дат под хипотеку код наведене банке као инструмент обезбеђења краткорочног револвинг кредита.

Тиме су прибавили противправну имовинску корист у износу од 14.978.070 динара, за колико су оштетили власнике станова и буџет Републике Србије на име неуплаћеног ПДВ-а.

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пироту, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, ухапсили су М. Ђ. (1947), одговорно лице агенције ''Мара“, док је кривична пријава у редовном поступку поднета против радника матичне евиденције у Фонду ПИО у Пироту, због постојања основа сумње да су извршењем кривичног дела злоупотреба службеног положаја помагањем оштетили Фонд ПИО за више од девет милиона динара.

Они су, како се сумња, у периоду од 1. августа 2008. до 14. новембра 2013. године, сачињавали и оверавали обрасце о оствареном стажу за девет особа, а потом те обрасце,  без уплаћених доприноса, верификовали у Фонду ПИО. На основу тога је овим особама уписан радни стаж.

На овај начин Фонд ПИО је оштећен за 9.430,610 динара, за колико је прибављена имовинска корист овим особама.

Осумњичена М.Ђ. ће, уз кривичну пријаву, бити приведена надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Прокупљу, у сарадњи са Основним  јавним тужилаштвом, ухапсили су Б. С. (1967), због постојања основа сумње да је извршио кривична дела превара у осигурању и фалсификовање исправе .

Б.С. се терети да је подизао девизну пензију своје мајке после њене смрти у укупном износу око 36.000 евра, за колико је и оштетио Немачки пензиони фонд.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду, у сарадњи са Пореском полицијом и Вишим  јавним тужилаштвом, ухапсили су бивше одговорно лице привредног друштва "Новел" С. Н.  док је кривична пријава у редовном поступку поднета против садашњег одговорног лица ДОО „Новел“, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, оштећење поверилаца и пореска утаја.

Сумња се да је С. Н.  током 2015. и 2016. године довео привредно друштво "Новел" у стање неликвидности и немогућности измирења обавеза према више поверилаца са територије Србије. У циљу прикривања извршених кривичних дела он је, како се сумња, сачинио и симуловани уговор о преносу удела свог привредног друштва на садашњег одговорног лица предузећа „Новел“ и противзаконито отуђио непокретну имовину и залихе свог привредног друштва.

На овај начин себи је прибавио противправну имовинску корист од 6.667.458  динара, а повериоцима и Буџету Републике Србије нанео штету у износу од најмање 22.000.000 динара.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ У РЕДОВНОМ ПОСТУПКУ

Припадници Министарства унутрашњих послова -  Сектора унутрашње контроле, поднели су кривичне пријаве у редовном поступку против 12 особа, међу којима је пет полицијских службеника из МУП-а и Полицијске управе за град Београд и један бивши полицајац, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело навођење на оверавање неистинитог садржаја помагањем.

Сумња се да су они турским држављанима помагали да, на основу фалсификованих докумената - извода из матичне књиге рођених и уверења о држављанству Републике Србије, изврше пријаву пребивалишта на њиховим адресама или адресама њима блиских лица.

На основу ових докумената и пријаве пребивалишта, турским држављанима су израђена и уручена биометријска документа по убрзаној процедури.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву, по налогу Вишег јавног тужилаштва, поднели су допуну кривичне пријаве против службеника за јавне набавке у оквиру Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Ваљева и одговорног лица  СЗР ''Симон“ из Ваљева, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба у вези са јавном набавком.

Постоје основи сумње да су они, у периоду од фебруара до априла 2017. године, кршили прописе о јавним набавкама и на недозвољен начин договарали активности по питању расписивања, дефинисања услова и саме реализације поступка предмета јавне набавке ''Радови на реконструкцији и замени котла у ОШ ''Десанка Максимовић“ Ваљево''. Тиме су омогућили додељивање уговора о јавној набавци предузећу ''Energy net solution“ ДОО Нови Сад у вредности од 16.016.666 динара без ПДВ-а, чији је подизвођач био СЗР-СТР ''Симон“ Ваљево.

На овај начин власник СЗР ''Симон“ је стекао противправну имовинску корист, а буџет Градске управе Ваљево оштетио за наведени износ.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву, по налогу Вишег јавног тужилаштва, у редовном поступку поднели су допуну кривичне пријаве против бившег одговорног лица Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Града Ваљева, одговорног лица Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове и бившег одговорног лица ове Градске управе, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја.

Сумња се да су они, у периоду од августа 2016. до априла 2017. године, извршили набавку разне робе за потребе Градске управе Ваљево од више привредних субјеката са подручја Ваљева по вишеструко већим ценама од тржишних и набавних.

Тиме су власницима привредних друштава омогућили прибављање противправне имовинске користи у износу од 2.520.768 динара, за колико су оштетили буџет Градске управе Ваљево.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Бору, по налогу Основног јавног тужилаштва, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против одговорног лица предузећа ''Грапром“ ДОО из села Брестовац општина Бор, одговорног лица предузећа “АП Радовановић“ из Бора и одговорног лица предузећа „С-Инжињеринг“ из Бора, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело фалсификовање службене исправе.

Они се терете да су  2011. и 2012. године изводили земљане и грађавинске радове на простору испред СРЦ ''Младост“ у Бору, без потписаног уговора и документације за извођење радова, већ је документација сачињавана ретроактивно, односно након завршених радова 2012. године.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Бору, по налогу Основног јавног тужилаштва, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против двојице бивших одговорних лица ФК ''Рудар“ Бор у различитим периодима, због постојања основа сумње да извршењем кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица буџет општине Бор оштетили за више од милион динара.

Сумња се да су њих двојица током 2015. године, новчана средства која су ФК ''Рудар“ одобрена на основу Уговора о суфинансирању пројеката/програма у области спорта у општини Бор, закљученог са општином Бор, користили супротно њиховој намени, а трошење нису евидентирали у пословним књигама. Тиме су себи прибавили противправну имовинску корист у износу од 1.022.000 динара, за колико су оштетили буџет општине Бор.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Краљеву, по налогу Вишег јавног тужилаштва, поднели су у редовном поступку кривичну пријаву против саобраћајног полицајца Полицијске управе у Краљеву и мештанина једног места код Крушевца, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела примање и давање мита.

Полицијски службеник је, како се сумња, 1. новембра ове године, од овог мештанина примио поклон у виду једне новчанице у апоену од 2.000 динара, како не би извршио контролу његовог комбија који није био регистрован и у коме се налазио већи број путника од дозвољеног.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова - Сектора унутрашње контроле поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против руководиоца сектора у Полицијској станици Ковачица,  због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Он се терети да је 20. новембра ове године 2017. године, у раним јутарњим часовима, док је вршио обезбеђење места догађаја у једном трговинском предузећу у месту Падина, где је претходно извршено кривично дело тешка крађа, из приручне кутије у радном столу канцеларије украо две новчанице у апоену од по 500 динара, прибавивши себи противправну имовинску корист у износу од 1000 динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пријепољу, по налогу Основног јавног тужилаштва, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против одговорног лица ''ФАП Транспорт'' ДОО Прибој, због постојања основа сумње да је злоупотребом положаја одговорног лица матично предузеће ''ФАП Корпорација“ АД Прибој оштетио за више од 10.000 евра.

Он се терети да је, у периоду од 2008. до 2016. године, општинским одборима две политичке странке издавао просторије предузећа ''ФАП Транспорт“ ДОО, без уговора и месечне надокнаде, које су коришћене као страначке просторије.

Тиме је матичном предузећу ''ФАП Корпорација“ АД Прибој нанео штету у укупном износу од 10.800 евра без ПДВ-а.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пријепољу, по налогу Основног јавног тужилаштва, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против радника ЈП ''Пошта Србије“, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело проневера.

Он је, како се сумња, у више наврата присвојио 131.995 динара за исплату пензија, тако што је на име раздужења доставио налог за исплату пензије једној особи из Пријепоља о наводној исплати, који је сам неовлашћено потписао у име тог корисника пензије.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пријепољу, по налогу Основног јавног тужилаштва, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против једног мушкарца, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћено бављење одређеном делатношћу.

Он се, како се сумња, бави купопродајом огревног дрвета без регистрације делатности купопродаје огревног дрвета код Агенције за привредне регистре. Тако је од више особа набавио око 150 просторних метара огревног дрвета, које је намеравао да, без потребне документације, превезе и прода у Новом Саду и тиме оствари корист у износу од 90.000 динара.