Архива

Ухапшен осумњичени за трговину утицајем

13.12.2017.
ПУ Ниш

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом и Основним и Вишим јавним тужилаштвом, ухапсили су фунционера градског већа града Ниша Б. К. (1990), због постојања основа сумње да је извршио кривично дело трговина утицајем.

Сумња се да је Б. К. током 2017. године, користећи свој положај, утицао на запосленог у Служби за заједничке послове Градске управе града Ниша да, током спровођења поступка јавне набавке за услуге чишћења зграда, портира и физичких радника измени услове у погледу утврђених стандарда, како би обезбедио повољније услове за једног од понуђача.

Такође се сумња да је Б. К. у септембру ове године, утицао и на запосленог у Секретаријату за омладину и спорт града Ниша, да опредељена средства из буџета града, у износу од 1.000.000 динара, намењена за подстицај развоја спорта у једном нишком Омладинском кошаркашком клубу, том клубу исплати преко реда, што је он и учинио.

Постоје основи сумње да је након тога одговорно лице тог омладинског кошаркашког клуба, уговором о позајмици, 890.000 пренело на један рукометни клуб из Ниша, иако му је била или могла бити позната чињеница да је тај рукометни клуб у непрекидној блокади рачуна од краја 2014. године.

Осумњиченом Б. К. је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву бити спроведен Основном јавном тужилаштву у Нишу, док ће против још тројице осумњичених бити поднете кривичне пријаве у редовном поступку, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба са јавном набавком, злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица.