Архива

Миленкo Божовић: Неистинитe и злонамернe тврдњe министра унутрашњих послова Унско-санског кантона у БиХ Анела Рамића

20.06.2018.
МУП

Број: 462/18
20. јун 2018. Године

ИЗЈАВА МИЛЕНКА БОЖОВИЋА, НАЧЕЛНИКА УПРАВЕ ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ:

„Поводом неистинитих и злонамерних тврдњи министра унутрашњих послова Унско-санског кантона у БиХ Анела Рамића да „полиција Србија има некоректан однос и да чак илегалним мигрантима показује пут којим ће ући у БиХ“, желим да нагласим да је Србија земља која се са мигрантском кризом у различитим облицима и у различитим фазама суочава и носи више од три и по године врло успешно.

Подсетићу, да је у Републику Србију током 2015. године дневно улазило и по чак 15.000 миграната, као и да се и данас у центрима у нашој земљи налази између 3.000 и 4.000 миграната.

Апсолутно су нетачне тврдње да Србија мигранте на било који начин усмерава ка другим земљама, суседима. Само током данашњег дана српска полиција пронашла је два аутобуса на територији ПУ Шабац, у којима су се налазила 53 мигранта, који су заустављени и враћени у прихватне центре. Такође, полиција је на реци Дрини зауставила чамац са седам миграната, који су покушали илегално да пређу границу.

Србија је посвећена заштити миграната и њихових права и показала је хуман и цивилизован однос према сваком од њих, а тако ће и наставити да се понаша. Међутим, желим да подсетим да ови мигранти не потичу из Србије, нити је Србија њихова крајња дестинација. Зато саветујем својим колегама да поступају на законит и хуман начин у мигрантској кризи, као и да мигранте враћају у земље порекла или прву земљу с којом имају потписан споразум о реадмисији“.