Архива

Ванредна ситуација проглашена на територији Житорађа, Дољевца и Прокупља

04.03.2018.
MУП

Начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Живко Бабовић изјавио је да је због опасности од поплава на територији Житорађе, Дољевца и Прокупља данас  проглашена ванредна ситуација.

„У току јучерашњег дана дошло је до појаве веће количине воде у општини Житорађа услед топљења снега. У току ноћи и дана то стање се проширило на Прокупље и Дољевац, где је такође проглашена ванредна ситуација“, објаснио је Бабовић.

Према његовима речима, имајући у виду најављену временску прогнозу у наредном периоду очекује се додатно топљење снега што ће довести до пораста водостаја на рекама.

„Надамо се да ће то бити под контролом. Срећа је што је земља сува, јер смо у претходном периоду имали сушан период, тако да ће земља моћи да апсорбује одређену количину воде, како она не би испливала на површину“, навео је Бабовић. 

Сектор за ванредне ситуације, како је навео Бабовић, упутио је инструкцију свим председницима општина, који су уједно и команданти општинских штабова за ванредне ситуације, да се одмах предузму све превентивне мере како би се спречили евентуални проблеми, сазову седнице штабова и обави припрема свих јавних комуналних предузећа.

Такође, како је навео, Сектор за ванредне ситуације ставио је у приправност све своје снаге које ће, уколико буде било потребно, одмах реаговати, а у Зајечар је већ упућен тим за спасавање на води који је стављен на располагање локалном штабу за ванредне ситуације и који ће пружити помоћ.   

Бабовић је истакао да Сектор за ванредне ситуације планира да у приправност стави и овлашћена правна лица, односно друге субјекте чији капацитети могу бити стављени у функцију уколико буде било потребе.

Он је додао да је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић  одржао и координациони састанак са директором јавног предузећа „Србија воде“ и руководством Републичког хидрометоролошког завода у циљу реалне процене могућности пораста водостаја на рекама услед наглог топљења снега.

Бабовић је најавио да ће сутра бити одржана и ванредна седница Републичког штаба за ванредне ситуације на којој ће бити разматрана актуелна ситуација и дата задужења свим субјектима који у случају већег изливања река могу учествовати у активностима заштите и спасавања на простору Републике Србије.