Архива

У оквиру велике међународне полицијске акције„Shadow Web” ухапшена је и једна особа из Србије

08.02.2018.
MУП

 

Београд

Број: 90  /18

8. фебруар 2018. године

Припаднци Министарства унутрашњих послова, СБПОК – Одељења за борбу против високотехнолошког криминала, у оквиру велике међународне полицијске акције под називом „Shadow Web” на сузбијању високотехнолошког криминала, ухапсили су М.К. (1985.) из Београда, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело прављење, набављање и давање другом средстава за фалсификовање.

М.К. је, како се сумња у периоду од 2010. до 2017. гогодине, као члан криминалног форума на интернету „Infraud“, под корисничким именом „Goldjungle“ рекламирао продају, продавао и давао на употребу средства за прављење лажних платних картица на које се уносе електронски подаци са правих платних картица оштећених корисника ради даље злоупотребе, као и образаца за израду лажних платних картица и скенираних платних картица, које могу послужити као образац за израду лажних платних картица.

На овај начин осумњичени М.К. је преко свог рачуна на сервису „Liberty Reserve“ прибавио противправну имовинску корист у износу од око 50.000 америчких долара.

Осумњиченом М.К. је одређено задржавање до 48 часова и он је, уз кривичну пријаву, приведен  Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Иначе, у овој међународној полицијској акцији активно су учествовала  одељења за борбу против високо технолошког криминала српске полиције и тужилаштва у координацији са полицијама и тужилаштвима из САД, Велике Британије, Канаде, Аустралије и других држава. Акција је била је усмерена на обарање једне од највећих криминалних организација на Интернету под називом „Infraud“.

У овој међународној операцији ухапшено је 36 особа, од којих је већина у координисаној акцији широм света. Ради се о особама које су руководиле организацијом „Infraud“, једним од највећих криминалних форума са готово 11.000 чланова.

Овај криминални форум се бавио прибављањем и продајом украдених података, укључујући податке о компромитованим платним картицама, личним подацима грађана, банкарским и финансијским подацима грађана, банака и компанија, малициозних софтвера, као и украдених идентитета. Украдени подаци су углавном продавани на „dark web“-u. Процењује се да је „Infraud“ био један од највећих криминалних форума за продају украдених података забележених до сада, на коме је, као се сумња, продато око четири милиона података о украденим платним картицама, пре него што је он оборен у овој великој међународној акцији.

Министарство правде САД претпоставља да је овај криминални форум одговоран за губитке више од 530 милиона долара.

Осумњичени који су били укључени у овај криминални форум су из Украјине, Пакистана, Француске, Велике Британије, Србије и Русије.

Форум „Infraud“ је имао слоган „In Fraud We Trust“ (С вером у превару), асоцирајући на слоган „In God We Trust“ (С вером у Бога) који се налази на новчаницама америчког долара.

Министарство правде САД је у свом званичном саопштењу о овој великој међународној акцији поменуло и активно учешће Републике Србије, а наша  државна застава је постављена на званичном саопштењу, заједно са осталим државама које су учествовале у овој акцији.