Дирекција полиције

Специјална антитерористичка јединица

 

Специјална антитерористичка јединица je организациона јединица у саставу Дирекције полиције, Министарства унутрашњих послова.

Специјална антитерористичка јединица (САЈ) је савремена, високопрофесионална антитерористичка јединица полиције, уско специјализована и опремљена најсавременијом специјалистичком опремом, намењена за извршавање сложених и високоризичних задатака безбедности и заштите Републике Србије и њених грађана. То се пре свега односи на борбу против тероризма на тактичком нивоу, као и на пружање асистенције Управи криминалистичке полиције и другим организационим јединицама МУП-а приликом лишења слободе чланова организованих криминалних група, посебно у ситуацијама где се очекује пружање отпора ватреним оружјем.

 Искуство стицано деценијама и програм обуке сачињен по узору на светске антитерористичке јединице, створили су изузетно обучену, веома покретну и савремено опремљену оперативну јединицу, оспособљену и спремну да реши најтеже ситуације. 

Намењена је за извршавање следећих високо ризичних задатака, у складу са законским прописима и овлашћењима:

 • планирање и извршавање најсложенијих безбедносних задатака у борби против тероризма,
 • интервенције у случају талачких ситуација,
 • интервенције у случају отмице ваздухоплова и других кризних ситуација у ваздухопловима,
 • интервенције у случајевима барикадирања и пружања отпора ватреним оружјем,
 • лишавање слободе чланова организованих криминалних група у сарадњи са другим организационим јединицама МУП-а,
 • обезбеђење личности и објеката  који су према процени надлежних државних  органа безбедносно угрожени.

Мото јединице представљају речи војводе Живојина Мишића: „Ко сме, тај може, ко не зна за страх, тај иде напред“.

У Специјалну антитерористичку јединицу примају се искључиво овлашћена службена лица Министарства унутрашњих послова, која испуњавају следеће услове:

 • минимум 2 године рада на пословима полицијског службеника на терену,
 • најмање просечни резултати у раду (најмања оцена 3),
 • горња старосна граница – 28 година.

Кандидати морају са успехом да задовоље и следеће критеријуме:

 • положе проверу психо-физичких способности,
 • прођу специјалистички  лекарски преглед,
 • прођу безбедносну проверу (да нису осуђивани и кажњавани),
 • заврше селективну обуку у трајању од месец дана.

Програм обуке припадника САЈ-а је напоран, комплексан и дуготрајан. Њен циљ је да припаднике стручно оспособи, тактички увежба, физички и психолошки припреми за извршавање најсложенијих задатака. 

Систем обуке за припаднике САЈ-а чине:

 1. Селективна обука,
 2. Основна антитерористичка обука,
 3. Виша антитерористичка обука,
 4. Редовна обука готових снага.

Поред обуке која се реализује у Специјалној антитерористичкој јединици, део припадника се усавршава и обучава у наставним центрима и програмима у оквиру Министарства унутрашњих послова, наставним центрима Војске Србије, као и у програмима и активностима међународне сарадње у иностранству.

Специјална антитерористичка јединица (САЈ)  је формирана 18. децембра 1978. године у саставу тадашњег Републичког секретаријата за унутрашње послове, Социјалистичке Републике Србије. Првобитни назив је био Jединица милиције за специјална дејства и  била је намењена за извршавање најсложенијих безбедносних задатака, са високим степеном ризика, које није био у стању да реши редовни састав милиције.

Дан Специјалне антитерористичке јединице обележава се 18. децембра.

У бази САЈ-а се налази спомен-зид на коме су уклесана имена 16 погинулих припадника, који су животе изгубили часно и храбро вршећи своје дужности.

Учешће на спортским активностима и такмичењима представља важан сегмент укупног живота и рада у Јединици и саставни део физичког образовања. Припадници САЈ-а су до сада освојили прегршт медаља на спортским такмичењима и манифестацијама у земљи и иностранству, међу којима се издвајају следећи успеси.

Практично стрељаштво (IPSC) : Такмичари Клуба за практично стрељаштво „ДELTA“ од 2000. године освајају титуле државних првака у екипној и појединачној конкуренцији, репрезентативци су Србије и учесници европских и светских првенстава. Љубиша Момчиловић - освојено 3. место на Европском првенство у практичном стрељаштву (ИПСЦ) у Португалу 2013. и у Мађарској 2016. године и 5. место на Светском првенству у Флориди, САД, 2014. године.

У оквиру КПС“ДЕЛТА“ делује и стрељачка секција у дисциплини прецизног гађања из пушке на великој даљини (Long Range Shooting). Стрелац из ове секције је 2012. године  поставио Балкански рекорд  – на даљини од 500 м је постигао 199 кругова из пушке коју је лично направио.  

Ултрамаратон и трке издржљивости: Јовица Спајић – ултрамаратон трка „Sahara Race“, Египат, 2012. године – за 5 дана претрчао 250 км; “Icarus Florida Ultra Fest“, САД, новембар 2014. – за 6 дана претрчао 683 км; трка „Бадwатер 135“  кроз Долину смрти, Калифорнија, САД, август 2015. - за 29 сати претрчао 217 километара.

Такмичење специјалних јединица полиције у крос-фиту „СПАРТА 300“, Будимпешта, 2013. године – 1. место појединачно, 4. место екипно, 2015. године – 1. место појединачно, 3. екипно; 2016. године – 2 место екипно, 2. место појединачно.     

Такмичење специјалних јединица полиције у практичном стрељаштву (IPSC), Загреб, у периоду 2011. – 2014. године освојено 9 медаља: две златне и једна сребрна екипно; четири златне и две бронзане у појединачној конкуренцији.

Џиу-џица: освојене три златне и две бронзане медаље појединачно на првенствима Балкана, 5. Место на првенству Европе у Белгији 2008. године и 1. место екипно у “Јадранској лиги” 2014.године.