Грађани

Безбедно путовање у иностранство

Уколико путујете самостално, проверите све адресе, градове, телефоне, имена свих лица, хотеле и преноћишта, као и удаљеност односно километражу и трошкове преко интернет претраживача. Све податке, битне бројеве телефона и резервације запишите или фотографишите и чувајте на безбедном месту увек са вама. Документе, готов новац, кредитне картице и битне податке увек носите уз тело, најбоље у некој неупадљивој торбици око струка испод одеће или у унутрашњем џепу.

За малолетна лица, уколико путују самостално, при преласку државне границе препоручујемо да имају сагласност оба родитеља за путовање у иностранство, која је оверена у суду или општини.

Уколико одлучите да путујете посредством туристичке агенције, путујте преко агенција чланица Националне асоцијације туристичких агенција Републике Србије (www.yuta.rs). Агенције имају професионалне водиче који брину о групи која путује са њима.

Препоручујемо и да се у дипломатско-конзуларном представништву земље у коју путујете информишете о прописима, култури и обичајима, традицији, понашању, евентуалним ограничењима у преношењу робе (хране, лекова итд) и друго. Такође можете преко сајта Клуба путника Србије www.serbiatravelers.org да сазнате искуства и корисне савете оних који су се вратили са путовања из иностранства, као и да се упознате са местима, обичајима, прописима, традицијом исхране, понашања и облачења земље у коју путујете.

Путујте у друштву, путујте са неким ко зна неки светски језик или језик земље у коју путујете, а уколико путујете сами и не говорите језик земље у коју путујете, набавите мали речник са основним фразама везаним за путовање. Познавање неколико речи језика може помоћи у решавању бројних ситуација.

Уколико путујете возом, можете проверити преко интернет претраживача ред вожње свих возова у Европи, сазнати практичне савете и податке о железницама широм света, тачне цене и врсте возова, као и неке промоције, погодности или друге корисне информације.

Уколико путујете аутобусом, на сајтовима www.eurolines.comwww.lasta.co.rswww.bas.rs,www.srbija-tours.com налазе се информације о међународним линијама, ценама и релацијама, аутобуских компанија које повезују градовe ЕУ са већим градовима у Републици Србији.

Уколико путујете авионом, широм Европе постоје тзв. јефтини летови, који су понекад најјефтинији начин путовања између две земље. Постоји више сајтова помоћу којих се могу тражити јефтини летови, а најпознатији су www.skyscanner.netwww.whichbudget.com иwww.low-cost-airline-guide.com. Не заборавите да код углавном свих јефтиних летова постоји строго ограничење тежине пртљага и да се свако прекорачење скупо наплаћује. Ако одлучите да путујете авионом, проверите колике су аеродромске таксе, уколико их има и не заборавите да је контрола ручног пртљага врло строга, тако да течност и предмете као што су маказице, ножићи и слично не носите са собом у ручном пртљагу. Тачне спискове ствари које су дозвољене у ручном пртљагу можете видети на сајтовима авиопревозника.

Пре поласка препоручујемо да на Интернету погледате податке о локалном превозу у граду у који путујете. У великим европским градовима често је најбоља опција метро, због великих гужви. Уколико планирате да користите метро више дана, препоручујемо карту за више вожњи (јефтинија је).

ЗА ВОЗАЧЕ...

Подсећамо возаче да пре путовања у иностранство:

 • изваде међународну возачку дозволу у некој од пословница АМСС и да је носе са собом заједно са националном возачком дозволом током управљања возилом у иностранству;
 • изваде Међународну карту за осигурање аутомобила ("зелени картон");
 • изваде у АМСС пуномоћ за управљање туђим возилом у иностранству уколико нису власници возила;
 • провере у којим земљама се плаћају аутопутеви, а где су бесплатни, да вас не би изненадила цена путарине, као и услове за куповину вињете – налепнице која служи као доказ плаћања временски ограниченог права на употребу одређених врста путева.

Препоручујемо возачима, да се пре поласка на пут у неку од земаља ЕУ на сајтовимаwww.viamichelin.com, АМСС www.amss.rs детаљно информишу о саобраћајним прописима који су важећи код њих, трошковима пута, потребној километражи. Саветујемо и коришћење GPS уређаја.

У току путовања, саветујемо возачима да праве чешће паузе у вожњи ради одмора и да пре поласка направе план пута уз помоћ специјализованих сајтова на интернету.

Током боравка у иностранству возачи би требало да стриктно поштују правила саобраћаја и саобраћајне знакове с обзиром на високе казне за саобраћајне прекршаје у земљама ЕУ.

ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА...

Здравље је најбитније! Пре пута проверите здравствено стање и информишите се преко сајта Републичког завода за здравствено осигурање www.rzzo.rs, о условима здравствене заштите у иностранству. Распитајте се и о услугама добровољног здравственог осигурања и о томе које услуге плаћате лично, па вам се после рефундирају, а које услуге осигурање плаћа уместо Вас. Не заборавите да понесете са собом полису здравственог осигурања коју сте извадили пре поласка, а у случају здравствених проблема у току путовања обратите се локалном лекару.

Ако у тренутку поласка на пут пијете лекове, проверите да ли је Ваш лек дозвољен у земљи у коју путујете. Најбоље је да са собом понесете резервну количину неопходних лекова.

Вода са славине није препоручљива за пиће у неким земљама, те се увек распитајте о томе када стигнете у неки град. Када по цео дан путујете, често нисте у могућности да оперете руке, па је корисно имати влажне марамице са алкохолом у џепу, као и флашицу воде и нешто за грицкање у ранцу.

БУДИТЕ "НА ВЕЗИ"...

Пре путовања добро би било проверити исправност мобилног телефона и пуњача (понекад од мобилног телефона може да зависи ваша безбедност), као и меморисати у телефон бројеве телефона дипломатско конзуларних представништава Републике Србије, земље у коју путујете. (www.mfa.gov.rs)

Проверите на сајту вашег мобилног оператера, који су најповољнији роминг партнери, да у иностранству не би остали без кредита.

Бесплатни европски број позива за помоћ је 112 и важи у свим земљама ЕУ (обједињује полицију, хитну помоћ и ватрогасце).

Проверите да ли Ваша банка омогућава "ebanking", како бисте према потребама могли да пребаците новац са текућег рачуна на картицу за плаћање у иностранству.

ПАСОШ ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ ДОКУМЕНТ У ИНОСТРАНСТВУ - ПОКАЗАТИ ГА САМО СЛУЖБЕНИМ ЛИЦИМА

Уколико изгубите путну исправу у иностранству, пријавите губитак исправе полицијском органу земље у којој боравите и затражите потврду о пријави губитка. Са том потврдом обратите се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије, које ће Вам, по спроведеном поступку издати путни лист са роком важења потребним за повратак у Србију, а најдуже до 60 дана. Пре повратка у Србију, проверите да ли вам је за земље у транзиту потребна виза.

Пазите да не постанете жртва трговине људима. Трговина људима је једна од најпрофитабилнијих глобалних криминалних активности последњих 20 година, заједно са трговином наркотицима и оружјем. Трговци људима могу бити и мушкарци и жене, а у почетној фази најчешће су то особе блиске жртвама. Жртва трговине људима постаје се најчешће преко:

 • огласа за примамљиве послове у иностранству
 • новостечених познаника тзв. пријатеља који обећавају послове, брак и безбрижну будућност.

Како се можете заштитити и избећи опасност од трговине људима у иностранству?

 • Документа носитe увек са собом и не дајтe их другим особама
 • Пре поласка у иностранство ископираjтe пасош и копију оставитe на сигурно место или скенирана – фотографисана документа чуваjтe у меморији картице мобилног телефона, картици фотоапарата или USB.
 • Породици и пријатељима оставитe податке где, када, како и са киме путујетe
 • Пре путовања препоручујемо да отворите web-mail, преко ког можете одржавати комуникацију из сваког интернет кафеа у свету
 • Одржавати контакт са најближима (телефоном, SMS, имејлом...)

Уколико сте заинтересовани за посао у иностранству...

Проверите преко миграционог центра у Београду, шта је потребно за запослење у земљама ЕУ www.migrantservicecentres.org

Проверите да ли је агенција која посредује при запослењу у иностранству овлашћена од стране Министраствa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (листa агенција).

Илегални рад у иностранству је кршење прописа земаља ЕУ и велики ризик!

Укидање виза подразумева туристички боравак у иностранству у трајању од највише три месеца, у периоду од шест месеци и не предвиђа могућност запослења.