Грађани

Корисна упутства за заштиту Ваших личних података

1. Пре него што било коме проследите информације о себи сазнајте како ће се користити и да ли ће и коме од стране примаоца даље бити прослеђиване.

2. Уколико вршите плаћање преко интернета редовно вршите контролу стања на вашем рачуну, водите рачуна о томе на коју интернет страницу се логујете, на њен изглед и сигурносне протоколе који се на тим страницама користе.

3. Водите рачуна о Вашој електронској пошти коју сте проследили, као и о оној коју примате. Немојте одговарати на поруке са ознаком SPAM уколико нисте сигурни да познајете пошиљаоца, пошто се углавном заправо ради о ризичним порукама намењеним да се ваш рачунар компромитује или да се методама социјалног инжињеринга дође до Ваших личних и других података од значаја за извршиоце кривичних дела.

4. Чувајте податке са Ваших платних картица, податке о Вашим банковним и другим рачунима и избегавајте коришћење личних података на интернету као што су, нпр. датум рођења, број телефона и сл

5. Немојте давати информације о себи путем телефона, преко електронских порука или на интернет сервисима уколико нисте сигурни, или не знате са ким комуницирате.

6. Чувајте информације у електронском облику на сигурном месту, и уколико постоји могућност, на уређајима без интернет конекције или на преносивим носачима меморије (УСБ, преносиви хард диск и др.).

7. Лозинке за електронске налоге за пошту и др., никада немојте да чувате аутоматски у пољима за унос.

8. Када вршите download са интернета водите рачуна о томе које податке остављате приликом регистрације, пошто се ти подаци од стране извршилаца кривичног дела врло често на овај начин прикупљају ради њихове даље злоупотребе (врло чест случај је да се подаци прикупљају на интернет сајтовима са порнографском садржином који су под контролом извршилаца кривичних дела, са интернет сајтовима преко којих се могу преузети различити збавни мултимедијални садржаји као што су рачунарске игрице и др.).

9. Када год је могуће избегавајте постављање Ваших фотографија на интернету које могу бити јавно доступне другим корисницима, без могућности контроле.