Актуелно

Потписан План о заштити "деце улице" - Ефикаснија заштита деце чији се живот и рад одвија на улици

25.05.2022.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић, републички јавни тужилац Загорка Доловац и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић потписали су данас План о заштити деце у уличној ситуацији у Републици Србији од насиља, занемаривања и искоришћавања...

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић, републички јавни тужилац Загорка Доловац и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић потписали су данас План о заштити деце у уличној ситуацији у Републици Србији од насиља, занемаривања и искоришћавања.

На иницијативу министра Александра Вулина, 2014. године, у време када је био министар рада, започет је рад на решавању овог проблема и свим центрима за социјални рад наложено је тада да формирају локалне интерсекторске тимове за заштиту деце која живе и раде на улици како би се ефикасније решавао њихов проблем. Резултат заједничког рада је и План, који је потписан данас.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је рекао да је МУП можда најмање важан у овом споразуму, јер је он орган репресије, да је, када проблем дође до МУП-а, обично већ касно и поручио родитељима да никада не допусте да им полиција васпитава децу.

„Деца која се налазе на улици нису деца чији ћемо проблем решити тако што ћемо окречити свратиште и обезбедити више хране и одеће. Тиме смо некада, осим што смо учинили људски лепу ствар, заправо помогли онима који их експлоатишу и искоришћавају".

На проблем "деце улице" морамо одговорити системом - од пооштрене законске регулативе, радом полиције која када види дете просјака алармира социјалног радника, али и потражи оног ко је то дете извео на улицу, до државе која ће обезбедити услове да се ојача породица или, уколико је то немогуће, смести дете у институцију, јер боље да буде у институцији, ма како то непопуларно звучало, него да дете буде са породицом која га суштински неће”, рекао је министар Вулин.

Истакао је да верује да држава може јединствено да одговори и да се проблем „деце улице“ може решити.

„Потпуно сам сигуран да цела држава заједно може да склони баш свако дете са улице”, поручио је министар Вулин.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић поручила је да су сви капацитети Републике Србије усмерени ка стварању услова да сва деца буду безбедна, срећна и да стасају у успешне и задовољне људе, као и да су брига о деци, њихово безбрижно детињство и боља будућност основни покретач свих активности Владе Републике Србије.

„Драго ми је што смо овде сви заједно и што шаљемо поруку јединства и одлучности да спречимо сваки облик и покушај злостављања, занемаривања, насиља и експлоатације над децом“, поручила је проф. др Кисић.

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић истакао је да се држава данас обавезала да учини све да децу заштити од улице, од свега негативног што се тим простором ваља и прети.

„Држава ће учинити што је у њеној моћи, свакако и министарство које овде представљам, али то за спас детета од улице није довољно. Ово је битка појединца, родитеља, породице, наставника и учитеља, социјалних радника... овде не сме да буде публике, посматрача. Свако дете које улица привуче у своје окриље, пораз је свих нас. Верујем да ћемо у времену пред нама, у овој борби бележити све више победа, односно све више деце отете од загрљаја улице", рекао је министар Дмитровић.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац је рекла да се Републичко јавно тужилаштво, као један од партнера, у циљу обезбеђивања брзе и ефикасне интерресорске сарадње укључило у организацију активности предвиђених потписаним Планом. Имајући у виду да су деца у уличним ситуацијама изложена појачаном ризику да постану жртве различитих кривичних дела, нарочито кривичних дела запуштања и злостављања малолетних лица, насиље у породици, у складу са својим овлашћењима, јавно тужилаштво, предузима низ активности првенствено на плану ефикасног кривичног гоњења учинилаца кривичних дела, али и унапређења положаја жртава, са посебним акцентом на заштити деце, у складу са Закоником о кривичном поступку и наравно Законом о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправне заштите малолетних лица.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је нагласио да је Београд прва локална самоуправа која је ушла у овај програм, да у престоници око 500 деце ради на улици и да се нада да ће то бити подстрек и за друге локалне самоуправе.

„План је значајан јер омогућава интерресорну сарадњу и помаже да деца добију потпуну заштиту. Једно је тренутна реакција, склањање са улице, а друго је трајна брига о њима како би они постали добри и угледни чланови заједнице. Ниједно дете не заслужује да буде на тај начин запостављено као што су деца која се налазе на улици. План је да обезбедимо брзу и ефикасну интервенцију свих нас који смо потписници, како бисмо спречили да деца постану жртве насиља, искоришћавања, занемаривања", поручио је Весић.