Актуелно

Чуваћемо мир, али ћемо заштитити животе наших људи

13.10.2021.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин био је данас у пратњи председника Србије Александра Вучића, који се у Рашки састао са представницима Срба са Косова и Метохије поводом упада специјалаца Росу на север покрајине и рањавања држављана наше земље...

Министар унутрашњих послова Александар Вулин био је данас у пратњи председника Србије Александра Вучића, који се у Рашки састао са представницима Срба са Косова и Метохије поводом упада специјалаца Росу на север покрајине и рањавања држављана наше земље.

Вучић је поручио да је увек тражио решење које не би угрозило читав српски народ и читаву Србију, као и да је цела Србија помагала северу Космета и КиМ.

„Три разлога постоје зашто ово раде. Први јер је то жеља великих сила и то не само независно целовито Косово, него и слабљење Србије“, рекао је председник и додао да они неће одустати, а то су, како је рекао, пре свега Сједињене Америчке државе, Британија и Немачка.

„Нисам ја тај који је потписао Бриселски споразум, али сам ја тај који није дозволио Приштину у УН. Дошао сам овде лично јер сам обећао да нећу дозволити нови погром над Србима“, рекао је Вучић и додао да је разумео одлуку Срба да се бране, али да није за сукобе.

„Шта год да се деси, Србија и Београд биће уз вас“, поручио је Вучић.

„Нећу превише о прошлости и о томе колико нас је данас на Косову, нити о ћутању на погром нашег народа 2004. године или 2008. када је Приштина прогласила независност. Нисам ја тражио од вас да будете уз мене, него да будемо заједно. Сасвим сам сигуран да добро знате да смо се борили и трудили да лучу српске државе и српског народа сачувамо, а да не угрозимо целокупан српски народ и целокупну Србију“, рекао је Вучић, након што су му представници Срба са Косова изнели своје проблеме.

Истакао је да је данас звао Мирослава Лајчака и поручио му да "заузда Албанце".

„Према нашим обавештајним сазнањима, они су за ово данас имали подршку макар једне државе. Та држава није део данашње Европске уније, што не значи да их оне не би подржале“, навео је Вучић и додао да "разуме гнев Срба с Косова".

„Неке западне силе пожурују Албанце јер имају жељу да се све уруши и дестабилизује. Циљ им је и дестабилизација Србије“, рекао је Вучић.

Вучић додаје да никад није чуо да неко иде да хапси "плазма кекс" и лименке "кока-коле" уз испаљивање рафала.

„Данас имамо неког ко је потпуно ирационалан у Приштини, а имамо и неке злонамерне у међународној заједници који не желе да се Србија развија и напредује“, рекао је председник.

„Нећемо дозволити погром нашег народа. Ја не могу да вас позивам да улазите у сукобе са било ким... Разумео сам вашу одлуку, иако бих волео да сте мало размислили и рационалније је донели. Нисам глуп да не видим да је то ваш договор. Не кажем да је то нечасно. Имате емоцију, а шта год да се деси и како год да се деси, Србија и Београд ће бити уз вас“, изјавио је Вучић.

Напоменуо је да је пред нама тежак период и да све пада на плећа Србије.

„Пред нама је тежак период, тражиће нестанак Републике Српске пре пролећа. На томе ће да раде најмоћније земље света. Што се Приштине тиче, са њима је немогуће разговарати. Ови људи мисле да имају право да раде шта хоће, да могу да убијају Србе“, нагласио је Вучић.

Председник је поручио да "ће за нас спас бити Бриселски споразум јер га Албанци неће поштовати".

„Ако крене насиље, ви заштитите свој народ, а ми ћемо бити уз вас. Уколико наставе са упуцавањем нашег народа, онда стварно нећемо имати избора. Ова Србија није попут оне из 99-е, 2004. или 2011. Уколико Албанци поново покушају с насиљем мој одговор ће вам бити кристално јасан. Не само да ћемо заштитити наш народ, већ вам сад по први пут то и кажем, у тој борби ћемо и да победимо и ја знам да ће после ове моје изјаве цео свет да тражи моју главу“, закључио је Вучић.