Актуелно

Станојевић: Демантујемо тврдње једних те истих политичара који износе неистине о масовном враћању миграната из земаља ЕУ

19.10.2020.
MУП

Изјава начелника Управе граничне полиције Миљана Станојевића:

„По ко зна који пут принуђени смо да демантујемо тврдње једних те истих политичара који већ пуне три године износе неистине о масовном враћању миграната из земаља ЕУ и њиховом трајном насељавању у Србију.

Исти људи упорно су најављивали и 2017, 2018, 2019. и 2020. године да се у Србији насељава више од 600.000 миграната, а данас већ говоре да долазе и милиони. Сви смо сведоци да се ништа слично није десило и да је реч о чистим манипулацијама. 

То штавише потврђује и њихово данашње саопштење у ком истичу да је у периоду од четири године, од јануара 2016. до децембра 2019. године, 40.349 лица изразило намеру да поднесу захтев за азил у Републици Србији, док је од броја поднетих захтева на крају одобрено њих 114.

Већ годинама уназад креатори ових тврдњи најпре манипулишу са намером да се тражи азил и са самим подношењем захтева за азил, што заправо на крају уради око три одсто оних који су изразили намеру. Мигранти опет и једно и друго најчешће користе да купе време и стекну какав такав статус док не напусте Србију. Подаци годинама уназад показују да је број оних који желе да остану у Србији статистички занемарљив, јер је наша земља само транзитна, а земље Западне Европе крајња дестинација, за највећи број њих.

Такође, њихове апсурдне тврдње прате и теорије завере о тајним потврдама и споразумима о масовном враћању миграната из земаља ЕУ у Србију.

Најпре, апсолутно су неистинити наводи да Србија може бити декларисана као земља првог уласка, а потпуно неистинити новоизмишљени наводи о некаквом тајном споразуму са Немачком. И по ко зна који пут смо принуђени и да подсетимо да о наводима о радном аранжману са Аустријом најбоље говори чињеница да никада ниједан мигрант из ове земље није враћен у Србију.

Оно што ови политичари не могу да сакрију од грађана јесте да се и у овом тренутку у Србији налази укупно око 6.000 миграната, дакле ни 600.000 ни милиони, како они тврде, што јасно потврђује да је реч о потпуним измишљотинама“.