Aktuelno

MUP:Policija postupala profesionalno u proverama u vezi sa navodnom ugroženošću novinara Vidojkovića

15.03.2023.
MUP

Povodom izjava o policijskim proverama u vezi sa navodnom ugroženošću novinara Marka Vidojkovića, Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da su policijski službenici postupali profesionalno i po zakonu i apeluje da se policija ne zloupotreblјava u dnevnopolitičke potrebe.

Naime, na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima o navodnoj ugroženosti novinara Marka Vidojkovića i novinara Nenada Kulačina, a prepoznajući značaj lica koja obavlјaju poslove u oblasti informisanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, na sopstvenu inicijativu, naložilo procenu bezbednosti navedenih novinara.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova su, u sklopu redovne procedure prilikom postupka procene bezbednosti, želeli da obave razgovor sa Markom Vidojkovem, ali se on nije nalazio na prijavlјenoj adresi. MUP je želeo da od Marka Vidojkovića prikupi saznanja o njegovoj ugroženosti što nije bilo moguće da uradi.

Nakon što se Vidojković obratio policijskom službeniku, koji je član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, njemu su predočeni razlozi dolaska na adresu njegovog prebivališta, a potom je policija sa njim obavila  razgovor telefonskim putem, u cilјu procene njegove bezbednosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da svaku pretnju novinarima shvata maksimalno ozbilјno i da su pripadnici MUP-a nakon svake pretnje upućene novinarima Vidojkoviću i Kulačinu, na sopstvenu incijativu i bez obzira na to da li su prijavlјene, proveravali sve navode, a do sada nijednom nije bilo saznanja o postojanju njihove ugroženosti.

Napominjemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova svaku pretnju novinarima shvata ozbilјno i bez zadrške i odmah po saznanjima reaguje i primenjuje sve mere i radnje iz svoje nadležnosti da zaštiti bezbednost novinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće da obavlјaju svoj posao profesionalno i po zakonu, u cilјu zaštite svih građana Srbije.