Архива

Хркаловић: Превенција и борба против тероризма представљају један од приоритета Републике Србије

27.10.2017.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Дијана Хркаловић поручила је данас на Министарском форуму ЕУ-Западни Балкан у Софији да превенција и борба против тероризма представљају један од приоритета Републике Србије у циљу обезбеђивања трајне глобалне и регионалне стабилности и сузбијања безбедносних претњи...
Хркаловић: Превенција и борба против тероризма представљају један од приоритета Републике Србије
Хркаловић: Превенција и борба против тероризма представљају један од приоритета Републике Србије
Хркаловић: Превенција и борба против тероризма представљају један од приоритета Републике Србије

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Дијана Хркаловић поручила је данас на Министарском форуму ЕУ-Западни Балкан у Софији да превенција и борба против тероризма представљају један од приоритета Републике Србије у циљу обезбеђивања трајне глобалне и регионалне стабилности и сузбијања безбедносних претњи.

“Србија препознаје тероризам као претњу по основне вредности на којима почива и као претњу по међународни мир и безбедност међународне заједнице. Желим да вас обавестим да је Србија усвојила Националну стратегију и Акциони план за спречавање и борбу против тероризма, по моделу спречити-заштитити-пратити-одговорити” рекла је Хркаловић обраћајући се на Форуму у Софији. 

Она је подсетила и да је Србија, као један од коспонзора Резолуције 2178 Уједињених нација, одлучна да одговори изазову борбе против тероризма и свих видова екстремизма и радикализма, као и да даје свој допринос у оквиру Глобалне коалиције у борби против ИСИС-а.

Говорећи о борби против поседовања, складиштења и продаје нелегалног ватреног оружја и муниције, као једном од важних сегмената борбе против тероризма, Хркаловић је истакла и да је, до сада, у Србији уништено укупно 101.728 комада оружја и 160.434 комада муниције, чиме се наша земља позиционирала као регионални лидер у овој области борбе против организованог криминала.

Она је између осталог, као доказ посвећености, навела и чињеницу да су припадници МУП-а учествовали у две међународне акције којима је руководио Европол - „Balkan Trigger" и  „Blue amber vulcan" - у којој је Србија забележила најбољи резултат од свих држава региона Западног Балкана.

Хркаловић је такође говорећи на тему миграција на Министарском форуму у Софији подсетила да је улога Србије током мигрантске кризе веома добро оцењена од стране како регионалних, тако и међународних партнера.

“Од почетка кризе веровали смо у заједничко решење проблема, и ми и данас остајемо при том ставу. Србија је спремна да буде део заједничког решења за проблем мигрантске кризе заједно са Европском унијом и државама чланицама и у том смислу очекујем да током бугарског председавања дође до усаглашавања ставова по том питању” навела је Хркаловић.

Она је нагласила да је у овом тренутку најважније спречити организовано кријумчарење људи, чему је Србија изузетно посвећена.

“Донете су осуђујуће пресуде против 38 лица због кријумчарења 613 људи и њима је изречена укупна казна затвора од 56 година и два месеца, уз одузимање веће количине новца, више путничких возила и мобилних телефона. Јачајући своје оперативне капацитете, успоставили смо сталну Ударну групу у области борбе против кријумчарења људи и већ постоје озбиљни резултати рада – хапшење 11 осумњичених због кријумчарења више од 250 илегалних миграната” закључила је Хркаловић.