Архива

У Шпанији и Србији ухапшено 27 особа осумњичених да су се бавили производњом и трговином наркотицима

02.03.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојшa Стефановић изјавио је да је у заједничкој акцији припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије и више европских полиција, након вишемесечнe истраге, у Шпанији и Србији ухапшено 27 особа, осумњичених да су као чланови организоване криминалне групе бавили производњом и трговином наркотицима...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојшa Стефановић изјавио је да је у заједничкој акцији припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије и више европских полиција, након вишемесечнe истраге, у Шпанији и Србији ухапшено 27 особа, осумњичених да су као чланови организоване криминалне групе бавили производњом и трговином наркотицима.

Током претходних месеци од ове криминалне групе одузето је 330 килограма марихуане чија се вредност процењује на око 1.650.000 евра.

„Управо је завршена полицијска акција коју је Министарство унутрашњих послова Републике Србије спроводило заједно са шпанском, француском, италијанском и немачком полицијом. У овој акцији, која је трајала претходних неколико месеци ухапшено је више особа и заплењено око 330 килограма наркотика, пре свега на територији Шпаније“, прецизирао је министар Стефановић.

Стефановић је навео да је међу ухапшенима 14 држављана Републике Србије и додао да српска полиција наставља рад на овом случају, детаљно сагледавајући

све остале криминалне групе које могу бити повезане са овим особама.

„Ово је била акција у којој је Србија имала значајну улогу и желимо да будемо једна од водећих полицијских снага Европе, која улаже све више ресурса у борбу против организованог криминала и наркотрафикинга. За нас је важно да да заједничким радом са регионом и Европом спречимо да дрога долази до наше деце“, закључио је Стефановић. 

                                                        ****

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије - Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, након вишемесечног рада у координираној акцији са полицијом Краљевине Шпаније, ухапсили су 27 особа и запленили више од 75 килограма марихуане.

Због постојања основа сумње да су извршили кривична дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога и удруживање ради вршења кривичног дела, на територији Шпаније ухапшено је 26  особа, од којих 14 држављана Србије, затим држављани Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Литваније и Шведске. Полиција је у Србији ухапсила Н. М. (1979)  и њему је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Тужилаштву за организовани криминал.

Приликом последњег хапшења у Шпанији заплењено је 2.337 садница марихуане у различитим фазама зрелости, 75,2 килограма већ обране марихуане, 56.000 евра, четири возила, један мотор и два ватрена оружја калибра 38 специјал и 9 мм парабелум.

Сумња се да је ову криминалну групу у Шпанији организовао српски држављанин  С.Т. (1966). Он је са осталим члановима инсталирао више илегалних лабораторија за производњу марихуане, коју би након завршеног процеса производње сушили и паковали, а онда продавали разним криминалним групама у земљама Европске уније.

Током оперативног рада који је водила српска полицаја учествовали су  и  припадници полиција Француске, Италије и Немачке који су током 2017. и 2018. године у више акција ухапсили седам особа - пет држављана Србије и два држављанина Румуније. Код њих је пронађено укупно 254 килограма марихуане.

Од ове организоване криминалне групе током досадашњег рада укупно је одузето 330 килограма опојне дроге марихуане, ухапшене су 34 особe, а за једном се интензивно трага.