Архива

Поповић Ивковић: Србија посвећена борби против организованог криминала и тероризма

11.12.2018.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић истакла је данас у Паризу да је Република Србија посвећена борби против организованог криминала и тероризма и да је међународна сарадња у овим областима један од приоритета српске полиције.
биљана поповић ивковић париз
биљана поповић ивковић париз

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић истакла је данас у Паризу да је Република Србија посвећена борби против организованог криминала и тероризма и да је међународна сарадња у овим областима један од приоритета српске полиције.

Отварајући састанак Француско–немачке координационе иницијативе на тему стрељачког и лаког наоружања, муниције и експлозивних материја на Западном Балкану министар спољних послова Савезне Републике Немачке Хејко Мас у свом обраћању споменуо је мост у Косовској Митровици и неопходност вођења дијалога између Београда и Приштине.

Државни секретар Поповић Ивковић захвалила се министру Масу што је, између осталог, цитирао нашег нобеловца Иву Андрића и истакла да Република Србија гради мостове и ствара нераскидиве везе.

„Мостови спајају две обале и у томе је њихова посебност и значај, али за то је потребно поверење и обострана жеља“, нагласила је Поповић Ивковић.

Говорећи о лаком и малокалибарском наоружању, што је била примарна тема састанка у Паризу, Поповић Ивковић је истакла да Република Србија континуирано ради на уништавању вишкова ватреног оружја, муниције и експлозивних материја.

Она је навела да Република Србија своје планове у области управљања оружјем усмерава као допринос имплементацији нове Стратегије Европске уније „Управљање оружјем – заштита грађана“ из новембра 2018. године и допринос имплементацији Мапе пута, која је усвојена у Лондону.

„Република Србија је у процесу усвајања новог планског документа који ће обезбедити имплементацију обавеза из Мапе пута и помоћи да једноставније пратимо реформе у области управљања ватреним оружјем, муницијом и експлозивима у наредном петогодишњем периоду“, рекла је Поповић Ивковић.

Према њеним речима, план Републике Србије је да до 2024. године испуни циљеве предвиђене Мапом пута зарад унапређења сопствених капацитета и унапређења безбедности наших грађана, а тиме посредно и јачања безбедности региона и Европе у целини.

Поповић Ивковић је навела да су реформе које спроводи Република Србија усмерене у четири појединачна, међусобно повезана правца.

„Ти правци се односе на измене нормативног оквира у складу са међународним стандардима и усвајања новог планског документа у овој области, унапређење организационе структуре техничких капацитета и људских ресурса и дефинисање нових стандардних оперативних процедура. Такође, тичу се и јачања капацитета за складиштење оружја, муниције и експлозивних материја, уз стварање услова за континуирано уништење њихових вишкова, као и унапређење поступака и ефеката добровољне предаје оружја и процеса легализације“ истакла је Поповић Ивковић.

Учесници састанка у Паризу сложили су се да је Република Србија поуздан партнер у борби против организованог криминала и тероризма, између осталог и због тога што је одлучна да спречи да нелегално оружје и муниција доспеју у руке терориста.

Састанак Француско–немачке координационе иницијативе на тему стрељачког и лаког наоружања, муниције и експлозивних материја на Западном Балкану одржан је у циљу успостављања поверилачког фонда из ког ће се финансирати имплементација регионалне „мапе пута“ за стрељачко и лако оружје до 2024. године, документа који је усвојен од стране шефова држава и Влада партнера на Западном Балкану на Лондонском самиту у оквиру Берлинског процеса.