Архива

Потписан Меморандум о разумевању о извођењу заједничке вежбе управљања последицама ванредних ситуација "СРБИЈА 2018"

17.05.2018.
Марић: Желео бих да нагласим да је предстојећа међународна цивилна вежба управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2018“ теренска цивилна вежба која пружа шансу цивилним структурама државних органа које се превасходно баве заштитом и спасавањем да и у заједничком раду са тимовима из различитих земаља, провежбају своје капацитете, а све у циљу јединственог одговора у ванредним ситуацијама.

Поводом одржавања Међународне теренске вежбе управљања последицама ванредних ситуација "СРБИЈА 2018" која ће бити одржана у октобру 2018. године, помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић и директор предстојеће вежбе испред Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације Клаудиу Зојкаш потписали су данас Меморандум о разумевању о извођењу заједничке вежбе.

„Желео бих да нагласим да је предстојећа међународна цивилна вежба управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2018“ теренска цивилна вежба која пружа шансу цивилним структурама државних органа које се превасходно баве заштитом и спасавањем да и у заједничком раду са тимовима из различитих земаља, провежбају своје капацитете, а све у циљу јединственог одговора у ванредним ситуацијама“, рекао је помоћник министра Марић.                                           

Вежба која ће бити одржана у октобру ове године у заједничкој организацији Министарства унутрашњих послова Сектора за ванредне ситуације и Евроатланског координационог центра за ванредне ситуације, према његовим речима, има за циљ унапређење безбедности и заштиту живота грађана, њихове имовине и културног наслеђа.

„Управо искуства из поплава 2014. године показала су значај међународне сарадње када је 14 земаља са 22 тима и око 600 спасилаца несебично помагало грађанима Републике Србије. Свесни смо да је размена најбољих пракси и научених лекција из ванредне ситуације заједно са умрежавањем стручњака из области заштите и спасавања, неопходна у ефикасном одговору, укључујући и ефикасно управљање ванредним ситуацијама“, нагласио  је Марић.

Он је такође истакао да је ова вежба прилика да све институције које у Републици Србији чине јединствен систем заштите и спасавања провежбају своје капацитете за одговор у ванредним ситуацијама, али и прилика да се упознају са тим како раде и чиме располажу међународни тимови из партнерских земаља.

 „Искористио бих ову прилику и да се захвалим организационим јединицама Министарства унутрашњих послова као и осталим министарствима и организацијама у Републици Србији на предузетим активностима како би се предстојећа међународна теренска вежба квалитетно организовала и одржала“, рекао је Марић.

Шеф Канцеларије за евроатлантско и глобално партнерство Одељења за политичка питања и безбедносну политику у седишту НАТО-а Џејмс Меки, рекао је да се нације из целог света окупљају на овај начин како би заједничким снагама увежбавале реаговање на ванредне ситуације.

„Ово није војна вежба већ вежба управљања последицама ванредних ситуација која ће омогућити цивилно-војним снагама, из НАТО-а и партнерских земаља, које су део првог одговора на ванредне ситуације, да раде заједно, а све у циљу спасавања живота људи“, поручио је Меки и истакао важност сарадње међународних тимова подсетивши на поплаве које су погодиле Србију 2014. године.
 
Међународна теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2018“ биће одржана у периоду од 8-11. октобра 2018. године на територији општина Младеновац и Аранђеловац, где се очекује око 30 тимова  из 29 земаља и то тимови за спасавање из рушевина, медицински тимови, тимови за спасавање и рад на води и тимови за отклањање последица хемијско-биолошко акцидената.

Видео материјал можете преузети са ФТП сервера МУП-а.