Aktuelno

Ministar Vulin: I migranti da poštuju zakon

01.12.2020.
"Za razliku od većine zemalјa EU Srbija je pokazala da je organizovana i humana kada su migranti u pitanju. Od 2015. na ovamo, kada je počela migrantska kriza kroz ovu zemlјu je prošlo bar milon lјudi, možda i više. I svi su prošli bez gotovo i jednog incidenta. Nije to palo sa neba..."

"Za razliku od većine zemalјa EU Srbija je pokazala da je organizovana i humana kada su migranti u pitanju. Od 2015. na ovamo, kada je počela migrantska kriza kroz ovu zemlјu je prošlo bar milon lјudi, možda i više. I svi su prošli bez gotovo i jednog incidenta. Nije to palo sa neba. Od 2015. ja sam predsednik Radne grupe Vlade Srbije koja se bavi rešavanjem posledica migratornih kriza. Evropska unija ima samo reči hvale, i ne samo EU već svi koji objektivno posmatraju situaciju u Srbiji i Evropi kažu da je Srbija najorganizovanija i najhumanija. Mi smo se prema migrantima ponašali i ponašamo se sa dostojanstvom. Oni imaju svoja prava i mi poštujemo njihova prava i ponašamo se prema njima kao prema lјudima. Ali ne možete da u vreme pandemije napuštate kampove kako mislite da hoćete, da budete pretnja i za sebe i za druge. To ne ide. U ovoj zemlјi se zna šta je zakon, zna se ko sprovodi zakon i to nije nikakva pretnja. Vladavina prava nije pretnja", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, upitan da prokomentariše pisanja pojedinih medija da se njegova izjava da će svi migranti morati da borave u prihvatnim centrima i da će svaki migrant koji napusti prihvatni centar bez dozvole naići na odgovor MUP-a, može shvatiti kao pretnja.

 

Dodao je da su to isti oni mediji koji u drugačijoj situaciji pitaju gde je država, zašto ne reaguje. "Ako vam kažem da će svako onaj ko ukrade kola naići na odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova da li ja pretim lopovima? Morate da poštujete zakon. Poštovanje zakona je pretnja? Ako je to tako, onda u redu", rekao je ministar Vulin.