Актуелно

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић се састао са амбасадором Краљевине Белгије у Београду Кати Бугенхоут

04.03.2024.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се данас са амбасадором Краљевине Белгије у Београду Кати Бугенхоут, са којом је разговарао на тему миграција са посебним акцентом на западнобалканску руту...

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се данас са амбасадором Краљевине Белгије у Београду Кати Бугенхоут, са којом је разговарао на тему миграција са посебним акцентом на западнобалканску руту.

Имајући у виду безбедносне изазове које мигранти представљају за Републику Србију, министар Гашић је истакао да је очување степена личне и имовинске сигурности грађана Републике Србије у местима која су на рутама кретања ирегуларних миграната, један од најважнијих задатака за Министарство унутрашњих послова.

Министар Гашић је поручио да је Министарство унутрашњих послова ангажовало све људске и техничке капацитете у суочавању са овом проблематиком, те да је предузимањем свакодневних мера и активности полиција запленила оружје, муницију и возила која су се користила за транспорт миграната.

Такође, министар Гашић је нагласио да је Република Србија поуздан партнер у борби против миграција, као и у борби против прекограничног криминала.

Амбасадор Краљевине Белгије Бугенхоут поручила је да ће се наставити сарадња у области борбе против ирегуларних миграција, те да је Србија важан партнер у овој области.

Састанку су присуствовали и амбасадор Савезне Републике Немачке Анке Конрад, амабасадор Републике Италије Лука Гори, амбасадор Кипарске Републике Андреас Фотију, амбасадор Републике Бугарске Петко Дојков, амбасадор Републике Словачке Михал Павук, амбасадор Републике Аустрије Кристијан Ебнер, као и заменик шефа Делегације Европске уније у Београду Пламена Халачева.