Актуелно

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић честитао је данас школску славу Свети Сава

27.01.2024.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Жељко Бркић честитао је данас школску славу Свети Сава ученицима Средње школе унутрашњих послова „Јаков Ненадовић“ у Сремској Каменици и поручио им да се спреме да током својих каријера раде по закону, јер ће само тада бити на правом путу.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић честитао је данас школску славу Свети Сава ученицима Средње школе унутрашњих послова „Јаков Ненадовић“ у Сремској Каменици и поручио им да се спреме да током својих каријера раде по закону, јер ће само тада бити на правом путу.

„Срећни смо сви у Министарству, а посебно ми, бивши ученици ове школе, што је захваљујући одлуци и иницијативи министра Братислава Гашића, после 14 година, враћена Средња школа унутрашњих послова у наш образовни систем и што смо у календару слава нашег министарства уписали школску славу Свети Сава“, нагласио је Бркић.

„Наши ученици се припремају за веома тежак, веома одговоран, али и посебно хуман и величанствен позив. Позив полицајца је врло племенит, говорио је Балзак, јер представља симбиозу три племенита занимања – војничког, свештеничког и уметничког. Одговорити на савремене безбедносне изазове могу само образовани, стручни и висококвалификовани кадрови. Ове чињенице смо свесни сви у нашем министарству и због тога ћемо уложити све напоре како би наши ученици по завршетку школовања постали узорна слика сваког полицајца“, рекао је државни секретар.

Бркић је додао да се поред образовања, велика пажња посвећује развоју моралних вредности и људских врлина ученика.

„Када се приме у школу, наши ученици треба да буду на највишој лествици етичких стандарда свога народа, али ова лествица је само полазна тачка од које почињемо да градимо њихов лични и професионални интегритет и приврженост полицијском позиву“, истакао је Бркић.

Државни секретар поручио је ученицима Средње школе унутрашњих послова да су „законске норме које ће примењивати безличне, односе се на све, и никада неће бити толико обухватне и доречене да њиховим језичким тумачењем сваку проблемску ситуацију могу подвести под слово закона“.

„Због тога нећете погрешити ако правне празнине будете попуњавали помоћу моралних начела, јер свако кривично дело јесте грех, али сваки грех није кривично дело. Зато вредно учите и владајте се у духу искрености, скромности, праведности и придржавајте се поруке коју је поштовалац српског народа Рудолф Арчибалд Рајс пре једног века упутио полазницима Велике школе за криминалисте када је, између осталог, рекао: Ви се у полицији нећете обогатити, али ћете имати то задовољство да сте радили за вашу земљу и да припадате елити ваше нације. Узмите за начело рад и поштење“, истакао је Бркић.

В. д. директорка СШУП „Јаков Ненадовић“ Весна Ђуровић нагласила је  да је визија те школе обезбеђивање висококвалитетног кадра који ће своја знања и умећа применити у пракси.

„Наш циљ је да постанемо и останемо лидер стручног полицијског образовања у региону и шире. Имамо визију да створимо квалитетну и безбедну школу блиску животу у којој је угодно боравити, учити и радити. Желимо срећног и задовољног средњошколца и будућег заштитника друштвених вредности са знањем, вештинама, професионалним ставовима и новим идејама“, рекла је Ђуровић.