Актуелно

Ефикасан одговор на трговину људима постиже се јаком институционалном сарадњом

29.08.2023.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Данило Стевандић истакао је данас да је Република Србија у претходном периоду предузела бројне активности како би унапредила институционалне капацитете у борби против тровине људима...

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Данило Стевандић истакао је данас да је Република Србија у претходном периоду предузела бројне активности како би унапредила институционалне капацитете у борби против тровине људима

Стевандић је на првом састанаку Радне групе за израду новог планског документа у области борбе против трговине људима, указао да целокупно друштво мора заједно и координирано да ради на спречавању ових кривичних дела, чије су последице по жртве сурове и несагледиве.

„Нови плански документ у области борбе против трговине људима треба да обезбеди наставак јачања функционалног повезивања и институционалне изградње капацитета свих партнера, као и свих значајних процеса који су покренути приликом реализације претходне Стратегије превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава 2017-2022. године“, казао је државни секретар.

Истакао је да је стратешки циљ Републике Србије пуноправно чланство у Европској унији и нагласио да ће будући плански документ у области борбе против трговине људима бити у складу са актуелним политикама које Европска унија води на плану искорењивања трговине људима и међународним стандардима.

Драган Поповић, шеф Кабинета директора полиције нагласио је да ће Дирекција полиције наставити са јачањем капацитета у борби портив трговине људима кроз специјализацију у циљу повећања ефикасности, са првенственим задатком да се заштите жртве трговине људима још у фази врбовања.

Ненад Симић, руководилац Канцеларије за координацију активности у борби против трговине људима Кабинета директора полиције и председник Радне групе за израду новог планског документа указао је да се ефикасан одговор може постићи једино мултидисциплинарним повезивањем и институционалном изградњом капацитета свих субјеката друштва које се боре против трговине људима, државних органа и организација, органа локалне самоуправе, организација цивилног друштва и међународних организација и њиховим партнерством на локалном, националном и регионалном нивоу.

Израду новог планског документа у области борбе против трговине људима подржала је Међународна организација за миграције (ИОМ) кроз пројекат „Инструмент подршке за изградњу капацитета за интегрисано управљање границама на Западном Балкану (WBIBM)“ и „Заједничко деловање на Западном Балкану против кријумчарења миграната и трговине људима (WBJUST)“.

Првом састанку Радне групе присуствовали су представници Кабинета председнице Владе, Заштитника грађана и националног известиоца за област трговине људима, државних органа и организација, локалних тимова из Новог Сада и Врања, организација цивилног друштва које су изабране на јавном конкурсу, представници синдиката, партнери из пословног сектора и представници међународних организација.