Актуелно

Припадници Сектора за ванредне ситуације одржали састанак са Његовом Светости Патријархом српским господином Порфиријем

31.01.2024.
Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова одржали су састанак са Његовом Светости Патријархом српским господином Порфиријем у Патријаршијском двору Српске Православне Цркве. Тема састанка, на коме је делегацију Сектора за ванредне ситуације предводио в.д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Лука Чаушић била је наставак и унапређење ангажовања Сектора за ванредне ситуације Министарства...

Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова одржали су састанак са Његовом Светости Патријархом српским господином Порфиријем у Патријаршијском двору Српске Православне Цркве. Тема састанка, на коме је делегацију Сектора за ванредне ситуације предводио в.д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Лука Чаушић била је наставак и унапређење ангажовања Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова у погледу заштите од пожара наших манастира и других објеката Српске Православне Цркве.

„Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова у претходном периоду настојао је да кроз различите активности подигне степен заштите од пожара у верским објектима Српске Православне Цркве“, истакао је начелник Чаушић и додао да се репрезентативни пример сарадње на овом пољу односи на манастир Хиландар у који представници Сектора за ванредне ситуације од 2010. године једном у шест месеци одлазе и обучавају монахе манастира по питању заштите од пожара, а додатно су и опремили манастир ватрогасним средствима и опремом. Додао је такође да Сектор за ванредне ситуације помаже у подизању нивоа противпожарне заштите и манастира Студеница, чије добровољно ватрогасно друштво је опремио ватрогасном опремом и чије опремање и даље наставља.

Начелник Чаушић је истакао да је, уз подршку и одобрење министра унутрашњих послова Братислава Гашића, сачињен план да се унапреди противпожарна заштита у више од 200 манастира и објеката Српске Православне Сркве који представљају не само духовно, већ и културно и историјско богатство Републике Србије и српског народа, тако што би се одмах кренуло у превентивне обиласке предметних објеката и дали предлози и предузеле конкретне мере за унапређење заштите од пожара. Чаушић је додао да је, поред подизања нивоа заштите од пожара у манастирима, план да се у каснијем периоду настави са истим или сличним активностима у установама верског образовања и едукације.

Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије захвалио се на напорима које су до сада уложили припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и истакао да Српска Православна Црква даје пуну подршку предложеном плану за заштиту манастирских комплекса и других објеката Српске Православне Цркве.