Актуелно

Србија и ЕУ у борби против илегалних миграција: Заједнички напори за сигурније границе

06.02.2024.
Државни секретар МУП-а др Данило Стевандић састао се са замеником генералног директора ЕУ за унутрашње послове Оливијем Онидијем, где су размотрени резултати сарадње у области миграција, као и даљи кораци у сузбијању овог заједничког изазова.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Данило Стевандић састао се данас са замеником генералног директора Европске уније за унутрашње послове Оливијем Онидијем, са којим је разговарао о сарадњи у области миграција.

Стевандић и Ониди су констатовали да су миграције заједнички изазов у којем је неопходан одговор свих земаља које се сусрећу са овим глобалним проблемом.

Они су разговарали о оствареним резултатима Републике Србије као и о даљој сарадњи у области управљања границом, усклађивања визне политике, борбе против кријумчарења миграната, као и о реадмисији и повратку и капацитетима за азил и прихват.

Како је истакнуто на састанку, Акциони план ЕУ за Западни Балкан који је Kомисија представила у децембру 2022. године, остаје релевантан политички одговор који води сарадњу у области миграција између Европске уније и Републике Србије.

Циљ посете ЕУ на високом нивоу, коју предводи заменик генералног директора ЕУ за унутрашње послове Ониди, уз учешће агенција Европске уније и држава чланица Европске уније - Аустрије, Чешке, Хрватске, Словеније и Словачке, наставак је сарадње у циљу даље заједничке реализације Акционог плана ЕУ.

Заменик генералног директора Европске уније за унутрашње послове Ониди похвалио је напоре Републике Србије који су допринели да током 2023. године буде мање нерегуларних долазака у Европску унију западнобалканском рутом у односу на 2022. годину, поручивши да ће Европска унија наставити да подржава даље напоре Републике Србије кроз финансирање и ангажовање агенција ЕУ за унутрашње послове.