Aktuelno

Čuvaćemo mir, ali ćemo zaštititi živote naših ljudi

13.10.2021.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin bio je danas u pratnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se u Raški sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije povodom upada specijalaca Rosu na sever pokrajine i ranjavanja državljana naše zemlje...

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin bio je danas u pratnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se u Raški sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije povodom upada specijalaca Rosu na sever pokrajine i ranjavanja državljana naše zemlje.

Vučić je poručio da je uvek tražio rešenje koje ne bi ugrozilo čitav srpski narod i čitavu Srbiju, kao i da je cela Srbija pomagala severu Kosmeta i KiM.

„Tri razloga postoje zašto ovo rade. Prvi jer je to želja velikih sila i to ne samo nezavisno celovito Kosovo, nego i slabljenje Srbije“, rekao je predsednik i dodao da oni neće odustati, a to su, kako je rekao, pre svega Sjedinjene Američke države, Britanija i Nemačka.

„Nisam ja taj koji je potpisao Briselski sporazum, ali sam ja taj koji nije dozvolio Prištinu u UN. Došao sam ovde lično jer sam obećao da neću dozvoliti novi pogrom nad Srbima“, rekao je Vučić i dodao da je razumeo odluku Srba da se brane, ali da nije za sukobe.

„Šta god da se desi, Srbija i Beograd biće uz vas“, poručio je Vučić.

„Neću previše o prošlosti i o tome koliko nas je danas na Kosovu, niti o ćutanju na pogrom našeg naroda 2004. godine ili 2008. kada je Priština proglasila nezavisnost. Nisam ja tražio od vas da budete uz mene, nego da budemo zajedno. Sasvim sam siguran da dobro znate da smo se borili i trudili da luču srpske države i srpskog naroda sačuvamo, a da ne ugrozimo celokupan srpski narod i celokupnu Srbiju“, rekao je Vučić, nakon što su mu predstavnici Srba sa Kosova izneli svoje probleme.

Istakao je da je danas zvao Miroslava Lajčaka i poručio mu da "zauzda Albance".

„Prema našim obaveštajnim saznanjima, oni su za ovo danas imali podršku makar jedne države. Ta država nije deo današnje Evropske unije, što ne znači da ih one ne bi podržale“, naveo je Vučić i dodao da "razume gnev Srba s Kosova".

„Neke zapadne sile požuruju Albance jer imaju želju da se sve uruši i destabilizuje. Cilj im je i destabilizacija Srbije“, rekao je Vučić.

Vučić dodaje da nikad nije čuo da neko ide da hapsi "plazma keks" i limenke "koka-kole" uz ispaljivanje rafala.

„Danas imamo nekog ko je potpuno iracionalan u Prištini, a imamo i neke zlonamerne u međunarodnoj zajednici koji ne žele da se Srbija razvija i napreduje“, rekao je predsednik.

„Nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda. Ja ne mogu da vas pozivam da ulazite u sukobe sa bilo kim... Razumeo sam vašu odluku, iako bih voleo da ste malo razmislili i racionalnije je doneli. Nisam glup da ne vidim da je to vaš dogovor. Ne kažem da je to nečasno. Imate emociju, a šta god da se desi i kako god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz vas“, izjavio je Vučić.

Napomenuo je da je pred nama težak period i da sve pada na pleća Srbije.

„Pred nama je težak period, tražiće nestanak Republike Srpske pre proleća. Na tome će da rade najmoćnije zemlje sveta. Što se Prištine tiče, sa njima je nemoguće razgovarati. Ovi ljudi misle da imaju pravo da rade šta hoće, da mogu da ubijaju Srbe“, naglasio je Vučić.

Predsednik je poručio da "će za nas spas biti Briselski sporazum jer ga Albanci neće poštovati".

„Ako krene nasilje, vi zaštitite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas. Ukoliko nastave sa upucavanjem našeg naroda, onda stvarno nećemo imati izbora. Ova Srbija nije poput one iz 99-e, 2004. ili 2011. Ukoliko Albanci ponovo pokušaju s nasiljem moj odgovor će vam biti kristalno jasan. Ne samo da ćemo zaštititi naš narod, već vam sad po prvi put to i kažem, u toj borbi ćemo i da pobedimo i ja znam da će posle ove moje izjave ceo svet da traži moju glavu“, zaključio je Vučić.