Актуелно

Злоупотреба положаја одговорног лица и прање новца

28.07.2022.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, по налогу Посебног одељења  за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, у сарадњи са Управом царине, ухапсили су А. Ј. (1973) због постојања основа сумње да је извршио кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и прање новца.

Како се сумња, он је радећи у Привредном друштву ''Quehenberger Logisticc SRB'' доо Шимановци, од јануара 2019. до септембра 2021. године, искоришћањем статуса одговорног лица овлашћеног за носиоца одобрења ПД ''C&A MODA RS'' доо Београд, сачинио и оверио царинско-финансијску документацију са неистинитом садржином, за робу која је из Кине допремана контејнерски бродом у Луку Ријека, одакле је посредством хрватских аутопревозника транспортована у Србију.

А. Ј. је, како се сумња, на граничним прелазима Батровци и Шид ангажовао шпедитере, који су по његовом налогу сачињавали транзитне декларације у којима је наведено да је роба власништво ПД ''C&A MODA RS'' доо Београд и коришћењем статуса тзв. ''кућног царињења'', роба је даље транспортована у Србију и испоручена је непознатим купцима.

Након тога, А. Ј. је, како се сумња, искористивши лого ПД ''C&A MODA RS'' доо Београд, саставио 65 лажних царинских декларација у којима је уносио вредност робе у вишеструко нижим износима од стварне вредности, које исправе је коришћењем квалификованог електронског сертификата проследио у информациони систем Управе царина и тако без контроле окончао царински поступак.

На тај начин он је, како се сумња, прибавио противправну имовинску корист и проузроковао штету Републици Србији у укупном износу од 750.562.946 динара.   

Како се сумња, А. Ј. је у намери да прикрије незаконито порекло имовине, део новца уложио у куповину непокретности и то неколико станова и гаражних места на територији града Београда.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.