Актуелно

Ухапшен због злоупотребе положаја одговорног лица

25.02.2024.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су Д. Д. (1970) запослен на радном месту преузимач ризика у „Дунав осигурању“, док је против четрдесетогодишењег мушкарца, поднета кривична пријава у редовном поступку, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Сумња се да је четрдесетогодишњи мушкарац, одговорно лице ПД „Милк анд меат сторе“, помогао у извршењу кривичног дела, тако што је ставио печат овог привредног друштва на располагање Д. Д. у периоду од 2017. до 2020. године.

Д. Д. је, како се сумња, искоришћавањем свог положаја и овлашћења за вршење обраде и реализације кредита за плаћање трошкова регистрације и осигурања возила, неовлашћено искористио личне податке за 28 особа, сачинио фалсификовану кредитну документацију користећи печате ПД „Милк анд меат сторе“, „Пакива Дип“, „Негос Траде“, на основу чега је одобрено 57 партија кредита којима је извршено плаћање трошкова осигурања и регистрације моторних возила трећим лицима.

Ова лица су, сумња се, трошкове регистрације својих возила платили Д. Д. у готовом новцу који је он задржао за себе, чиме је прибавио противправну имовинску корист у износу од око 2.493.000 динара.

Такође, на овај начин, услед неизмирених обавеза враћања кредита, осумњичени је оштетио „Дунав осигурање“ за износ од око 2.600.000 динара, а кориснике кредита за око 747.000 динара. 

Осумњичени је, уз кривичну пријаву, спроведен у надлежно тужилаштво.