Актуелно

Ухапшени због постојања основа сумње да су починили коруптивна кривична дела у вези са уверењима о положеном возачком испиту

12.09.2019.
МУП

Београд,

Број:  792/19

12. септембар 2019. године

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, а у сарадњи са Просветном инспекцијом Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Пореском инспекцијом, ухапсили су више особа због постојања основа сумње да су починилe коруптивна кривична дела у вези са  уверењима о положеном возачком испиту за управљање возилима Б и Ц категорије.

Због постојања основа сумње да су починили кривично дело примање мита ухапшени су И.Д. (1966), А.Д. (1994) и А.С. (1980), одговорна лица две приватне средње школе Саобраћајне школе Трстеник и Средње школе Тутин.

Постоје основи сумње да су они током  2018. и 2019. године, већем броју грађана, уз новчану надокнаду издали лажна уверења о положеном возачком испиту за Б и Ц категорију, на основу наводног завршетка поменутих средњих школа.

Због постојања основа сумње да су им помагали у извршењу кривичног дела ухапшени су и М.А. (1968), Г.М. (1978), Г.С. (1983) и Д.Н. (1966),  тако што су непосредно комуницирали са кандидатима, узимали новац и омогућавали испуњење услова да одговорна лица издају уверења са неистинитим садржајем.

Такође, због кривичног дела злоупотреба службеног положаја, против троје запослених у Саобраћајној школи Трстеник који се сумњиче да су створили услове да се издају уверења, поднете су кривичне пријаве.

Кривична пријава због сумње да су починили кривично дело давање мита, поднета је и против 54 кандидата, за које се сумња да су платили одговорним лицима и оснивачима школа како би добили ова уверења.

Осумњичени су уз кривичну пријаву приведени Посебном одељењу за борбу против корупције Вишег суда у Краљеву.