Актуелно

Ухапшена двојица малолетника због претећих порука

16.12.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе за технику, Службе за борбу против високотехнолошког криминала, Управе криминалистичке полиције, Службе за борбу против тероризма и Полицијске управе за град Београд, у сарадњи са Посебним јавним тужилаштвом за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду, у наставку акције, на основу података добијених од Евроџаста и међународном оперативном полицијском сарадњом, идентификовали су и пронашли двојицу тринаестогодишњака за које се сумња да су у дужем временском периоду, путем електронске поште, користећи сервисе анонимности, учествовали у слању порука претеће садржине образовним и другим институцијама на територији Србије о наводно постављеним експлозивним направама, чиме су угрозили безбедност већег броја деце и грађана у Републици Србији.

С обзиром на то да су извршиоци деца и да нису кривично одговорна, полиција је због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело запуштање и злостављање малолетног лица ухапсила А.Б.С. (1981), мајку једног од  дечака, којој је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведена Трећем основном јавном тужилаштву, док ће против тридесетосмогодишње мајке другог дечака бити поднета кривична пријава у редовном поступку Другом основном јавном тужилаштву.

Један од дечака похађа Основну школу „20. октобар“  у Новом Београду, која је у претходном периоду добила највећи број претећих мејлова, а само он је, како се сумња, послао више од 80 мејлова својој и другим школама.

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Посебним јавним тужилаштвом за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду, настављају даљи рад у циљу процесуирања и других лица повезаних са наведеним претњама.