Aktuelno

Obeležen Dan jedinstva slobode i nacionalne zastave

15.09.2021.
Predsednik Srbije Vučić: DANAS OBELEŽAVAMO MOŽDA I NAJVAŽNIJI PRAZNIK, PRAZNIK NAŠEG IDENTITETA, U KOME SE SJEDINjUJU VREDNOSTI KOJE JEDNU DRŽAVU ČINE UREĐENOM...

"Slava našim precima, junacima Kolubare, Cera, Kumanova. Srpska trobojka, crveno, plavo, bela bila je veća i važnija i preča od života jer ih je opominjala da sloboda Srbije nema ni cenu ni alternativu. Zato su barjaktari ginuli, ali su zastave preživele. Za njih, za sve one koji su zbog zastave dali živote, obeležavamo ovaj praznik, praznik našeg identiteta. Datum koji smo izabrali je datum proboja Solunskog fronta. Tog 15. septermbra jedini plan je bila sloboda. Zastava našeg jedinstva u nameri da sačuvamo svoj identitet. Ne želimo nikoga da ugrozimo. Nije uvek sve bilo sasvim svetlo u toku istorije. Bar na ovim prostorima ne postoji nacija koja je prošla korz toliku tamu, onu grobnu. Šta ćemo od svega da zaboravimo, mnoge stvari moramo, može da bude samo naš izbor. Ovu zastavu, zastavu našeg stradanja, sasvim sigurno nećemo zaboraviti i sa ponosom ćemo je nositi. Robovi su svi isti, porobljeni, slobodni ljudi se razlikuju i zato jesu slobodni. Nije to nikakav poseban srpski svet za koji nas optužuju, to je svet slobodnog, sa svojim imenom. I da večeras odgovorim svima onima koji nas danima napadaju iz regiona, a i nekima u našoj zemlji kojima ni trobojka nije sveta. Kažu, izmislili ste praznik. Ako ćemo tako, izmislili smo i Stefana Nemanju jer mu nismo imali ni ulicu ni spomenik. Nismo, izmislio je Stefan Nemanja nas", poručio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na državnoj ceremoniji obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

"Smeta samo dan jednog naroda, dan slobode koji tako slavi srpski narod, samo im naša zastava smeta svima i očekuju od nas da im se pravdamo i izvinjavamo, a moj odgovor svima njima je nikada više za srpsku troobojku nećemo da se izvinjavamo. Nosićemo je sa ponosom svuda po svetu.  To smo mi, to je nova Srbija, drugačija Srbija, koja nikoga neće da moli. To je jezik naš srpski jezik, jezik i Meše Selimovića, Ive Andrića i Miloša Crnjanskog. To nam na kraju daje snagu da tražimo mir i da svoju snagu otkrijemo u životu. Svima koji su prethodnih dana lagali, izmišljali, pretili, samo jednu stvar moram da im kažem, ne pada mi na pamet da vam se pravdam, da vam se izvinjavam, jer vodiću Srbiju da bude još jača, još snažnija, da može da pomogne Republici Srpskoj, narodu u Crnoj Gori, na svakom mestu na kugli zemaljskoj i da nam se više nikada ne ponove ni Jasenovac ni Oluja. A vi, napadajte, mi ćemo da poštujemo vaše zastave, ali ono što vam sada kažem, našu trobojku nosićemo posebno uvek. Ostaće ovaj spomenik vekovima iza nas, a naša trobojka biće večna, neka živi srpsko jedinstvo, sloboda naša i naša trobojka", kazao je predsednik Vučić tokom svog obraćanja na Savskom trgu pokraj spomenika Stefanu Nemanji.

"Hvala Vam gospodine Vučiću za napor koji ste ulagali da nas okupite u ovom prazniku. Jedinstvo smo uvek pokazivali u najtežim istorijskim trenucima i to je deo našeg karaktera, i taj karakter se razlikuje od drugih. 1999. Srbi su uvek stali da brane slobodu pred najvećom silom u tom trenutku, prolazili smo golgote, ali nismo dali ono što je naše. Srbi ne mogu da žive bez slobode, ali ni bez jedinstva. Republika Srpska je ponosna na činjenicu da je danas usvojen zakon o zaštiti ćirilice. Neće biti više Oluja, a strategija Srbije kaže da je Srbija spremna da brani Srbe gde god oni bili. Hoćemo da budemo u miru, ali nemojte nas stalno napadati. Srbi su svesni sebe, ovo je naša zemlja, ovo su naše države", poručio je član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Molim se Bogu na današnji dan sa svima vama saobranima da nikada ne budemo pokretani sebičnim i sitnim strastima i interesima, da ne budemo nasuprot jedni drugima već da budemo jedno u sebi i među sobom, a onda da gradimo i jedinstvo sa svima", poručio je patrijarh srpski Porfirije u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i državnog vrha Srbije, kao i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Poglavar SPC je istakao da nije važno koliko ćemo uspeti, već da budemo na tom putu - da uredimo sebe i svoj dom i da kao takvi pokušamo da budemo dobar primer i ugled svima u dobru i vrlini, nezavisno od toga šta nam drugi misle i čine.