Актуелно

Обележен Дан јединства слободе и националне заставе

15.09.2021.
Председник Србије Вучић: ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАМО МОЖДА И НАЈВАЖНИЈИ ПРАЗНИК, ПРАЗНИК НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА, У КОМЕ СЕ СЈЕДИЊУЈУ ВРЕДНОСТИ КОЈЕ ЈЕДНУ ДРЖАВУ ЧИНЕ УРЕЂЕНОМ...

"Слава нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова. Српска тробојка, црвено, плаво, бела била је већа и важнија и преча од живота јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену ни алтернативу. Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле. За њих, за све оне који су због заставе дали животе, обележавамо овај празник, празник нашег идентитета. Датум који смо изабрали је датум пробоја Солунског фронта. Тог 15. септермбра једини план је била слобода. Застава нашег јединства у намери да сачувамо свој идентитет. Не желимо никога да угрозимо. Није увек све било сасвим светло у току историје. Бар на овим просторима не постоји нација која је прошла корз толику таму, ону гробну. Шта ћемо од свега да заборавимо, многе ствари морамо, може да буде само наш избор. Ову заставу, заставу нашег страдања, сасвим сигурно нећемо заборавити и са поносом ћемо је носити. Робови су сви исти, поробљени, слободни људи се разликују и зато јесу слободни. Није то никакав посебан српски свет за који нас оптужују, то је свет слободног, са својим именом. И да вечерас одговорим свима онима који нас данима нападају из региона, а и некима у нашој земљи којима ни тробојка није света. Кажу, измислили сте празник. Ако ћемо тако, измислили смо и Стефана Немању јер му нисмо имали ни улицу ни споменик. Нисмо, измислио је Стефан Немања нас", поручио је председник Републике Србије Александар Вучић на државној церемонији обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

"Смета само дан једног народа, дан слободе који тако слави српски народ, само им наша застава смета свима и очекују од нас да им се правдамо и извињавамо, а мој одговор свима њима је никада више за српску трообојку нећемо да се извињавамо. Носићемо је са поносом свуда по свету.  То смо ми, то је нова Србија, другачија Србија, која никога неће да моли. То је језик наш српски језик, језик и Меше Селимовића, Иве Андрића и Милоша Црњанског. То нам на крају даје снагу да тражимо мир и да своју снагу откријемо у животу. Свима који су претходних дана лагали, измишљали, претили, само једну ствар морам да им кажем, не пада ми на памет да вам се правдам, да вам се извињавам, јер водићу Србију да буде још јача, још снажнија, да може да помогне Републици Српској, народу у Црној Гори, на сваком месту на кугли земаљској и да нам се више никада не понове ни Јасеновац ни Олуја. А ви, нападајте, ми ћемо да поштујемо ваше заставе, али оно што вам сада кажем, нашу тробојку носићемо посебно увек. Остаће овај споменик вековима иза нас, а наша тробојка биће вечна, нека живи српско јединство, слобода наша и наша тробојка", казао је председник Вучић током свог обраћања на Савском тргу покрај споменика Стефану Немањи.

"Хвала Вам господине Вучићу за напор који сте улагали да нас окупите у овом празнику. Јединство смо увек показивали у најтежим историјским тренуцима и то је део нашег карактера, и тај карактер се разликује од других. 1999. Срби су увек стали да бране слободу пред највећом силом у том тренутку, пролазили смо голготе, али нисмо дали оно што је наше. Срби не могу да живе без слободе, али ни без јединства. Република Српска је поносна на чињеницу да је данас усвојен закон о заштити ћирилице. Неће бити више Олуја, а стратегија Србије каже да је Србија спремна да брани Србе где год они били. Хоћемо да будемо у миру, али немојте нас стално нападати. Срби су свесни себе, ово је наша земља, ово су наше државе", поручио је члан Председништва БиХ Милорад Додик.

"Молим се Богу на данашњи дан са свима вама саобранима да никада не будемо покретани себичним и ситним страстима и интересима, да не будемо насупрот једни другима већ да будемо једно у себи и међу собом, а онда да градимо и јединство са свима", поручио је патријарх српски Порфирије у присуству председника Александра Вучића и државног врха Србије, као и члана Председништва БиХ Милорада Додика.

Поглавар СПЦ је истакао да није важно колико ћемо успети, већ да будемо на том путу - да уредимо себе и свој дом и да као такви покушамо да будемо добар пример и углед свима у добру и врлини, независно од тога шта нам други мисле и чине.