Arhiva

Ctefanović i Petrušev o saradnji u suprotstavljanju terorizmu i ostalim bezbednosnim izazovima

22.05.2017.
Stefanović, koji boravi u radnoj poseti Rusiji, istakao je nakon sastanka, da je u prethodnom periodu započeta opsežna policijska saradnja i da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima dobru saradnju sa bezbednosnim službama Ruske Federacije...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim o saradnji dve države u suprotstavljanju terorizmu, organizovanom kriminalu i svim ostalim bezbednosnim izazovima.

Stefanović, koji boravi u radnoj poseti Rusiji, istakao je nakon sastanka, da je u prethodnom periodu započeta opsežna policijska saradnja i da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima dobru saradnju sa bezbednosnim službama Ruske Federacije.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije ukazao je da je sa Patruševim razgovarao i o ugrožavanju bezbednosti i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Dobili smo podršku Rusije u našim nastojanjima da obezbedimo mir i stabilnost i da se realizuju dogovori poput formiranja Zajednice srpskih opština, koji su nam važni, ali i za očuvanje bezbednosti srpskog naroda, pre svega u delovima Kosova i Metohije u kojima nemaju potpunu bezbednost. Republike Srbija i Ruska Federacija po tim pitanjima imaju jedinistven stav i imaćemo podršku Rusije i u budućnosti“, naglasio je Stefanović.

Ministar je ukazao da je tema razgovora sa Patruševim bila i borba protiv terorizma, organizovanog kriminala i krivičnih dela vezanih za zloupotrebe na internetu.

„Razgovarali smo o aktivnoj saradnji u suprotstavljanju izazovima terorizma,  što nijedna država, ma koliko bila velika ili mala, ne može sama da reši“, rekao je Stefanović ukazavši da je na tom polju Republici Srbiji potrebna pomoć velikih sila u pogledu razmene informacija.

„Treba nam više informacija i saradnja sa onima koji mogu da nam pruže podatke o tome gde se teroristi kreću, kakvi su im planovi i šta Srbija može da preduzme da predupredi svaku potencijalnu opasnost i zaštiti svoje građane“, naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o policijskoj saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, ali i o saradnji ruske Nacionalne garde i naše Žandarmerije.

Stefanović je dodao da je tema sastanka bila i zaštita građane obe zemlje od opasnosti koje se kriju na internetu, što će, kako je najavio, biti tema i bezbednosne konferencije  koja se ove godine održava u Rusiji.