Arhiva

Popović Ivković: Srbija posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma

11.12.2018.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković istakla je danas u Parizu da je Republika Srbija posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma i da je međunarodna saradnja u ovim oblastima jedan od prioriteta srpske policije.
биљана поповић ивковић париз
биљана поповић ивковић париз

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković istakla je danas u Parizu da je Republika Srbija posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma i da je međunarodna saradnja u ovim oblastima jedan od prioriteta srpske policije.

Otvarajući sastanak Francusko–nemačke koordinacione inicijative na temu streljačkog i lakog naoružanja, municije i eksplozivnih materija na Zapadnom Balkanu ministar spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Hejko Mas u svom obraćanju spomenuo je most u Kosovskoj Mitrovici i neophodnost vođenja dijaloga između Beograda i Prištine.

Državni sekretar Popović Ivković zahvalila se ministru Masu što je, između ostalog, citirao našeg nobelovca Ivu Andrića i istakla da Republika Srbija gradi mostove i stvara neraskidive veze.

„Mostovi spajaju dve obale i u tome je njihova posebnost i značaj, ali za to je potrebno poverenje i obostrana želja“, naglasila je Popović Ivković.

Govoreći o lakom i malokalibarskom naoružanju, što je bila primarna tema sastanka u Parizu, Popović Ivković je istakla da Republika Srbija kontinuirano radi na uništavanju viškova vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija.

Ona je navela da Republika Srbija svoje planove u oblasti upravljanja oružjem usmerava kao doprinos implementaciji nove Strategije Evropske unije „Upravljanje oružjem – zaštita građana“ iz novembra 2018. godine i doprinos implementaciji Mape puta, koja je usvojena u Londonu.

„Republika Srbija je u procesu usvajanja novog planskog dokumenta koji će obezbediti implementaciju obaveza iz Mape puta i pomoći da jednostavnije pratimo reforme u oblasti upravljanja vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima u narednom petogodišnjem periodu“, rekla je Popović Ivković.

Prema njenim rečima, plan Republike Srbije je da do 2024. godine ispuni ciljeve predviđene Mapom puta zarad unapređenja sopstvenih kapaciteta i unapređenja bezbednosti naših građana, a time posredno i jačanja bezbednosti regiona i Evrope u celini.

Popović Ivković je navela da su reforme koje sprovodi Republika Srbija usmerene u četiri pojedinačna, međusobno povezana pravca.

„Ti pravci se odnose na izmene normativnog okvira u skladu sa međunarodnim standardima i usvajanja novog planskog dokumenta u ovoj oblasti, unapređenje organizacione strukture tehničkih kapaciteta i ljudskih resursa i definisanje novih standardnih operativnih procedura. Takođe, tiču se i jačanja kapaciteta za skladištenje oružja, municije i eksplozivnih materija, uz stvaranje uslova za kontinuirano uništenje njihovih viškova, kao i unapređenje postupaka i efekata dobrovoljne predaje oružja i procesa legalizacije“ istakla je Popović Ivković.

Učesnici sastanka u Parizu složili su se da je Republika Srbija pouzdan partner u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, između ostalog i zbog toga što je odlučna da spreči da nelegalno oružje i municija dospeju u ruke terorista.

Sastanak Francusko–nemačke koordinacione inicijative na temu streljačkog i lakog naoružanja, municije i eksplozivnih materija na Zapadnom Balkanu održan je u cilju uspostavljanja poverilačkog fonda iz kog će se finansirati implementacija regionalne „mape puta“ za streljačko i lako oružje do 2024. godine, dokumenta koji je usvojen od strane šefova država i Vlada partnera na Zapadnom Balkanu na Londonskom samitu u okviru Berlinskog procesa.