Arhiva

Stefanović: Primena novog zakona protiv nasilja u porodici od prvog juna

19.05.2017.
„Od početka godine do danas, u odnosu na isti period prošle godine, počinjeno je 266 krivičnih dela manje, što pokazuje da su aktivnosti, koje su do sada preduzete u oblasti sprečavanja nasilja u porodici, dale određene rezultate“, objasnio je Stefanović...
Stefanović: Primena novog zakona protiv nasilja u porodici od prvog juna
Stefanović: Primena novog zakona protiv nasilja u porodici od prvog juna
Stefanović: Primena novog zakona protiv nasilja u porodici od prvog juna
Stefanović: Primena novog zakona protiv nasilja u porodici od prvog juna
Stefanović: Primena novog zakona protiv nasilja u porodici od prvog juna

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Čačku da se u Srbiji nasilje u porodici ne toleriše i da, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji će početi da se primenjuje od 1. juna, šalje jasnu poruku da niko ne može da bude nasilan, a da za to prođe nekažnjeno ili blago kažnjeno.

Ministar policije, koji je prisustvovao radionici „Sprečavanje nasilja u porodici – postupanje nadležnog policijskog službenika i saradnja sa nadležnim tužiocem“, ukazao je istovremeno i na smanjenje porodičnog nasilja ove godine.

„Od početka godine do danas, u odnosu na isti period prošle godine, počinjeno je 266 krivičnih dela manje, što pokazuje da su aktivnosti, koje su do sada preduzete u oblasti sprečavanja nasilja u porodici, dale određene rezultate“, objasnio je Stefanović.

Obraćajući se prisutnima na radionici u Čačku on je istakao je da novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pored represivne, ima i preventivnu funkciju.

„Želimo, pre svega, da upozorenjima i radom sa potencijalnim izvršiocima krivičnih dela učinimo da oni to ne postanu. Ljudi moraju da shvate da nasilje u porodici nije odgovor i kao društvo moramo se suočiti sa tim da se ono dešava u našoj zemlji, u svakom od naših gradova i da se sa tim problemom moramo ozbiljno uhvatiti u koštac“, rekao je Stefanović.

Istakavši da Zakon daje više ovlašćenja, pre svega policijskim službenicima, Stefanović je istakao da će policajci sačinjavati analize rizika i te procene uključivati u mogućnost da nasilnika udalje iz kuće, čak i ako je vlasnik nekretnine, kako bi zaštitili žrtvu, što je i suština zakona.

Prema njegovim rečima, oko 400 policijskih službenika će učestvovati u procesu obuke, zajedno sa tužiocima i sudijima , ali ne samo oni, već će kroz obuku na neki način  prođi i drugi policajci, koji su se na terenu već sretali sa ovakvim situacijama i koji će biti važna potpora, jer predstavljaju prvi nivo odbrane žrtve od nasilnika.

„Očekujem da će nakon početka primene Zakona biti poslata još snažnija poruka da se nasilje u našoj zemlji ne toleriše i da ne postoji niko ko može da bude nasilan, da nekoga tuče i maltretira, a da za to prođe nekažnjeno ili blago kažnjeno“, istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ne postoji ništa što nasilnika može da zaštiti, ni položaj, ni bogatstvo, ni funkcija, a ni pripadnost nekim organima koji sprovode ovaj Zakon.

„Nasilnik je nasilnik i za nas je najvažnije da to svaki čovek, koji učestvuje u sprovođenju zakona, dobro shvati i zna“ dodao je ministar policije.

Stefanović je objasnio da je za efikasnu primenu ovog Zakona akcenat na jedinstvu  sistema, jer je ovo problem koji nijedna institucija ne može sama  da iznese.

„Ovo je posao u kome čitava država i njen aparat, pre svega policija, tužilaštvo i  sudovi moraju da pokažu jedinstvo i dobro poznavanje materija i zato su ove obuke važne“, naveo je ministar policije.

Dekan Kriminalističko policijske akademije Goran Bošković istakao je da će kroz ove obuke policijski službenici biti bogatiji za još jedno novo iskustvo koje će im omogućiti da se efikasnije suprotstave i spreče nasilje u porodici.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić ukazao je da ta institucija ima dobru saradnju sa KPA i Ministarstvom unutrašnjih poslova i da će kroz ove obuke biti učvršćena veza između lokalnih policija, tužilaštava i sudova, što je i suština za efikasnu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.