Arhiva

Rečna policija spasla dva mlada života za 24 sata

06.06.2017.

POLICIJA DANAS

Rečna policija spasla dva mlada života za 24 sata
Rečna policija spasla dva mlada života za 24 sata

Zbog intenzivnog saobraćaja na rekama, pripadnici Rečne policije stalno su na oprezu, neretko se susreću sa švercom akcizne robe, najčešće naftnih derivata, a intervenišu i u slučajevima pokušaja samoubistva. U poslednja 24 sata spasli su dva mlada života.

Komandir Policijske ispostave za bezbednost na rekama Bojan Masal kaže za Policiju danas da je ta jedinica tokom prošle godine spasla devetnest osoba, a od početka godine do danas, pet ljudi.

Pripadnici rečne policije, obavljaju poslove koje rade i sve druge policijske stanice, ali se oni obavljaju na rekama.

Kada je reč o krijumčarenju akcizne robe, Masal navodi da su najčešće u pitanju naftni derivati i da se krijumčari kreću zabačenim i skrovitim delovima priobalja koja su šumovita i nenaseljena, zbog čega se za otkrivanje ovih krivičnih dela koriste patrolni čamci.

„Od početka godine oduzeli smo preko 7.000 litara nafte i podneli nadležnim tužilaštvima krivične prijave protiv sedam osoba“, kaže Masal i dodaje da se ova jednica susreće i sa dosta onih koji na splavovima i restoranima u probalju koriste narkotike.

Prema njegovim rečima, od početka godine evidentirano je i procesuirano 96 krivičnih dela neovlašćenog držanja opojnih droga.

Opis poslova koje obavlja rečna policija je raznovrstan, od suzbijanja  krijumčarenja i šumskih krađa, kontrole saobraćaja na rekama do nadgledanja  kupača na divljim plažama.

Tokom nautičke sezone, kako kaže Masal, veliki broj ljudi odmara se na rekama u čamcima, gliserima i skuterima, a dešava se i da vozači tih plovila koriste alkohol.

„Vožnja u alkoholisanom stanju može da ima nesagledive posledice, kako za vozače, tako i za putnike i druge učesnike u rečnom saobraćaju. One koji voze pod dejstvom alkohola, u saradnji sa inspekcijom plovidbe, sankcionišemo“, kaže naš sagovornik.

On dodaje da problem predstavljaju i oni koji plove neprilagođenom brzinom,  kada glisiranjem stvaraju talase koji mogu ugroziti bezbednost kupača, lica na drugim plovilima i plovne objekte koji se nalaze u zoni zabrane stvaranja talasa.

„Ova materija regulisana je Zakonom i postavljenim plovidbenim znacima na rekama. Primer je reka Sava gde je zabrana glisiranja i stvaranja talasa od Ušća kod Kalemegdana do gornjeg vrha ostrva Ada Međica u ukupnoj dužini od osam kilometara“, precizira Masal.

Policijska ispostava za bezbednost na rekama, kako se od 2006.godine i zvanično naziva Rečna policija organizaciona je jedinica Uprave policije, Policijske uprave za grad Beograd, u čijoj su nadležnosti međunarodni plovni putevi na Dunavu u dužini od 84 kilometra i Savi u dužini od 62 kilometra. Ova policijska ispostava ukupno pokriva 225 kilometara priobalja obe reke.

Naš sagovornik ističe da je jedna od obaveze ove jedinice i nadziranje plovidbe i saobraćaja svih učesnika u vodenom saobraćaju na pomenutim međunarodnim rekama počev od teretnih i putničkih brodova, zatim kontrola čamaca i njihovih posada.

Rečna policija raspolaže sa više patrolnih čamaca i drugih plovila. Najveći su patrolni čamci, „Vukovi“ i namenjeni su za plovidbu pod otežanim vremenskim uslovima jer imaju instaliranu opremu i uređaje za veliku autonomiju plovidbe. Koristi se skuter za vodu, zatim takozvanei „Rib“ čamci sa gumenim tubusima.