Архива

Стефановић на министарској конференцији Прашког процеса „Заједничко решавање изазова"

20.09.2016.
"Важно је одговорити на питања како се опходити према економским мигрантима, како победити илегалне преласке границе и како се изборити са кријумчарима људи. То су питања која Србија поставља и другим колегама и наставља да буде активан партнер у решавању мигрантске кризе" рекао је Стефановић након министарске конференције Прашког процеса „Заједничко решавање изазова" која се данас одржава у Братислави...
Стефановић на министарској конференцији Прашког процеса „Заједничко решавање изазова
Стефановић на министарској конференцији Прашког процеса „Заједничко решавање изазова
Стефановић на министарској конференцији Прашког процеса „Заједничко решавање изазова
Стефановић на министарској конференцији Прашког процеса „Заједничко решавање изазова
Стефановић на министарској конференцији Прашког процеса „Заједничко решавање изазова
Стефановић на министарској конференцији Прашког процеса „Заједничко решавање изазова

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас у Братислави да се не сме заборавити чињеница да мигранти и даље улазе на простор западног Балкана и иду даље ка земљама Европске уније, а да још нисмо пронашли решење којим би се мигрантска криза у потпуности ставила под контролу.

"Важно је одговорити на питања како се опходити према економским мигрантима, како победити илегалне преласке границе и како се изборити са кријумчарима људи. То су питања која Србија поставља и другим колегама и наставља да буде активан партнер у решавању мигрантске кризе" рекао је Стефановић након министарске конференције Прашког процеса „Заједничко решавање изазова" која се данас одржава у Братислави.

Потпредседник Владе Србије је рекао да, када је реч о ефикаснојој контроли граница, наша земља заједно са партнерима и комшијама жели да пронађе решење које ће омогућити бољу и квалитетнију контролу граница.

"Мигрантска криза се мора решавати тамо где је проблем и настао – у земљама порекла миграната. Србија чврсто стоји на становишту да свака земља на мигрантској рути мора преузети свој део терета и одговорности. Ово је један од најкомплекснијих проблема у новијој европској историји, који је далеко изван националних оквира и зато захтева свеобухватно и дугорочно решење, које не предвиђа само једнострано затварање граница. Ова криза није прошлост, она је нажалост будућност Европе“, рекао је Стефановић.

Министар је истакао да Република Србија на заједничком решењу инсистира дужи временски период, али да нажалост до сада није добила јасне смернице и планове, и да непостојање јединственог става само отежава целокупну ситуацију.

Према његовим речима миграторна кретања на Западнобалканској рути у овом тренутку су успорена, али може се очекивати појављивање алтернативних рута, што би могло довести до повећања броја илегалних улазака у Србију.

Стефановић је, такође, упозорио да је један од изазова које прате мигрантску кризу и повећано  кријумчарења људи и да велика пажња Министарства унутрашњих послова Србије управо усмерена ка спречавању кријумчарења, између осталог и зато што се међу мигрантима могу наћи и потенцијалне жртве трговине људима.

"Полиција је у последње две године на територији Републике Србије ухапсила више од 2.000 особа осумњичених за кријумчарење људи" подсетио је Стефановић.

Он је колеге у Братислави такође упознао да је Влада Републике Србије пре неколико дана усвојила нови План реаговања у случају повећаног прилива миграната у периоду од  октобра 2016. до марта 2017. године, који подразумева адекватну заштиту мигрантске популације током зиме, када су временски услови далеко неповољнији.

„Захваљујући новцу из буџета, али и уз помоћ страних донатора, обезбедили смо смештајне капацитет за 6.000 људи. Успоставили смо 13 прихватних центара, уз сталне центре за азил, у којима је мигрантима 24 часа дневно на располагању сва неопходна помоћ – храна, вода, одећа, обућа, лекови, као и медицинска заштита“, рекао је министар полиције.

Упозоривши да руте незаконитог преласка државних граница могу, нажалост, бити и руте којима чланови појединих терористичких организација могу на незаконит начин доћи до земаља Западне Европе, Стефановић је истакао да је недавна серија терористичких напада јасно указала на неопходност координираног деловања и брзе размене информација.

„Морамо знати ко су људи који су напустили ратишта и који у миграторном таласу покушавају да се домогну Европе“, нагласио је Стефановић.

Министар је истакао да Србија жели да буде део решења и да солидарно преузме  одговорност и уложи максималне напоре.

„Време у овом контексту представља ограничавајући фактор. Са проблемима се морамо суочити храбро и без одлагања, како бисмо избегли даље усложњавање ситуације. Нема ни најмање сумње да само у заједничком деловању свих земаља, уз јасно и прецизно дефинисане ставове, можемо доћи до ефикасног и трајног решења“, закључио је Стефановић.